Evde mobbing

Günümüzde iş hayatı için kullanılan mobbing, ev hayatında da yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortamda maruz kalınılan, psikolojik baskı, yıldırma, yok sayma, kötü davranma olarak nitelenen mobbinge; çocukların, kadınların, hatta kimse kabul etmese de

Haberin Devamı

Günümüzde iş hayatı için kullanılan mobbing ev hayatında da yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortamda maruz kalınılan psikolojik baskı, yıldırma, yok sayma, kötü davranma olarak nitelenen mobbinge; çocukların, kadınların, hatta kimse kabul etmese de erkeklerin uğradığını görmekteyiz.

Çocuklar ve gençler derslerinde başarısızlık söz konusu olduğunda buna maruz kalmakta, aldıkları notlar küçünsenmekte, akılsız olarak nitelendirilmekte, bilgisayarı, cep telefonu elinden alınmakta ve sürekli olarak ders çalışması konusunda uyarılarak psikolojik bir baskı altında alınmaktadırlar.

Aynı durum ev içinde kurallara uyup uymama konusunda ortaya çıkmakta, kuralların dışına çıktığı zaman üzerine gitmekte, anne baba varsa evde abi-abla bir araya gelmekte ve iyice üzerine gitmektedirler.

Kadınların karşı karşıya olduğu mobbing, bundan biraz daha farklı olmaktadır. Evde yoğun iş yüküne maruz kalmakta, sorumlulukları arttığı halde kendisine yardım edilmemekte, kilosu alay konusu edilip, davranışları sürekli eleştirilmekte, arkadaşları ile bir arada olmak istediğinde tepki almakta, kendisini geliştirmek için kursa gitmek istediğinde problem yaşamakta, kendisini ifade etmek istediğinde ise söyledikleri kimse tarafından dinlenilmeyerek sindirme davranışlarına maruz bırakılarak kişiliği baskı altında tutulabilmektedir.

Erkeklerin yaşadığı mobbing, daha örtülü olarak ortaya çıkmaktadır. Evde karısı, çocuğunu yanına alıp yatmakta, cinsel ilişki yokluğu ile cezalandırılmakta, sürekli olarak ne kadar kötü bir insan olduğu, evini sahiplenmediği sözlerine maruz kalarak kendi kendisinden nefret etmesi sağlanabilmektedir. Birlikte olmak istediği zaman eşi kendisine uzak durmakta, çocukları kendisi ile birlikte vakit geçirmek istememekte, ev içinde kendisini yalnız ve uzaklaştırılmış hissetmektedir. Bu nedenle ev için tek faydasının para kazanmak olduğunu hissetmektedir.

Bütün bu yaşananlar ev içinde az ya da çok olabilmekte kişiler farkında olmadan kendilerini bu hayatın içinde bulabilmektedirler. Bu yüzden de işte yaşadıkları mobbingin farkına varamamakta ve bunu normal hayatın bir parçası olarak görmektedirler. Sonuç olarak mobbing ne şekilde yaşanırsa yaşansın kimse kazançlı çıkmamakta ve evdeki herkes bu durumdan zarar görmektedir.

Haberin Devamı

Not: Bu yazı asistanım Kezban Demir' in fikir ve katkısı ile kaleme alınmıştır. Kendisine teşekkür ediyorum.  

Yazarın Tüm Yazıları