Çocuklarımızdan Beklentilerimiz

Beklentilerimiz çocuklarımızın yeteneklerini engelliyor mu?

Haberin Devamı

Hepimizin çocuklarımızdan beklentileri vardır. Bazen onlardan beklentilerimizi elimizde olmadan abartır hatta kendi yapamadıklarımızı onların gerçekleştirmelerini isteriz. Özellikle sınav dönemlerinde aşırı stres altında olan çocuklarımıza bir de bizim beklentilerimizin verdiği yük biz farkında olmasak da onlara büyük bir gerginlik yaşatmaktadır. Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul çocuklarımızın yeteneklerini geliştirmek için neler yapmamız gerektiğiniz anlatıyor.

Aslında çocuklarımızın yeteneklerini geliştirebilmeleri biz anne babaların tutumuna bağlıdır. Yeteneklerini geliştirmeleri yönünde onlara sağladığımız olanaklar olumlu, beklentilerimizi yüksek tutmak ise onları bir o kadar olumsuz yönde etkileyecektir.

Çocuklarımızın Yeteneklerini Geliştirmeleri için Nasıl Davranmalıyız?

Haberin Devamı

- Onların yeteneklerini geliştirme çabalarında motivasyonlarını kıracak davranışlardan kaçınmalıyız.

- Onların gerginliğini en aza indirgemek için öncelikle biz rahat olmayı öğrenmeliyiz. Biz rahat davranırsak onlar da sakinleşecek ve motive olacaktır.

- Ona ‘ben yapamıyorum’ duygusunu yaşatmamak için çok fazla üstüne düşmemeli, başkalarıyla kıyaslamamalıyız.

- “Bak arkadaşın senden daha çalışkan o ne kadar güzel yapabiliyor sen yapmıyorsun, yeterince uğraşmıyorsun, sana her şeyi sağlıyoruz bizi üzüyorsun”şeklindeki sözler onların gayretlerini engelleyecek ve başarısı için hiç bir fayda sağlamayacaktır. Kendi içlerindeki gayreti söndürecektir.

- Bunun tam tersine onunla birlikte yürümek, çabalarını desteklemek, yorulduğu, tükendiği, umutsuzluğa düştüğü zamanlarda yanında olmak çabasını sürekli kılacaktır.

- Anlık başarı yerine uzun soluklu çabaların işe yarayacağını unutmamalı ve unutturmamalısınız.

- Onların vazgeçmeden çalışmalarını, gayret göstermelerini teşvik etmeliyiz. Bir kaç kez yaşadığı başarızlığın onun motivasyonunu düşürmesine izin vermeyin.

- Ona her ne olursa olsun sizin için ne kadar değerli olduğunu hissettirin.

Unutmayın çıtayı sürekli yukarda tutmak, başarısını yetersiz görmek onun bu konudaki gayretlerini engelleyecektir. Yeteneğinin geliştirilmesi çok yönlü bir çabadır. Örneğin müzik yeteneğini geliştirmek istediğimiz çocuğumuzun konserler izlemesi, diğer çocuklarla yan yana gelmesi, müzik dışında uğraşlarla da zaman geçirmesi, sıkıldığı zaman ısrar edilmemesi, onun kendi çalışma azmini geliştirecek ve bıkmadan çaba harcamasını sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul 

Yazarın Tüm Yazıları