Çocuklarda Gece Korkuları

Geceleri yatmak istemeyen, sürekli yanımıza gelen çocuklarımız karanlıktan korktuklarını ve bu nedenle bizimle yatmak istediklerini söylüyorlarsa onların bu korkularını ciddiye almak gerekir.

Haberin Devamı

Geceleri yatmak istemeyen, sürekli yanımıza gelen çocuklarımız karanlıktan korktuklarını ve bu nedenle bizimle yatmak istediklerini söylüyorlarsa onların bu korkularını ciddiye almak gerekir. "Korkucak bir şey yok, hadi bakalım yatağına, bak ben korkuyormuyum?" gibi sözler ne kadar işe yaramıyorsa, "Hadi gel bizimle yat" demek de işi o kadar çözümden uzaklaştıracaktır.

Çocuklarımızın gece korkularını dikkate almak gerekir. Onların korkuları ile ne kadar telaşlanırsak çözümü o kadar gecikirtiririz. Durumu önemsememek de bir süre sonra bu korkularını yaşamalarına ama artık bize bir şey söylemeden yatağın içinde korku ile yatmalarına neden olmaktadır.

Bundan 3 ay önce gördüğüm 5 yaşlarında bir çocuk danışanım, gece yattığında Garez filmindeki yüzün, sürekli gözünün önüne geldiğini ve gözünü kapadığında bile onu gördüğünü söylüyor. Bu korkusundan dolayı yalnız yatmak istemiyordu.

Haberin Devamı

Bu ve bunun gibi bir çok çocuğun seyrettikleri filmlerden etkilenip korktuğunu ve yalnız başına yatmak istemediğini gördüm. Uygun bir tedavi ile bir hafta on gün içinde korkularını atan bu çocuklar kendi başlarına rahat yatmaya başlayabiliyorlar ama bir daha korku filmi seyretmemek şartıyla.

İnsanın çocukluk yaşları da dahil, korkulara en açık olduğu saatler gece yatma saatleridir. Özellikle arkadaşlarından duyduklarıyla ya da filmlerden gördükleri ile korku yaşayan çocuklarımızın korkularını önemsemeli ve bu korkularının temelini bulmaya çalışmalıyız. Filmlerden sonra bu korkuyu edindilerse ya da arkadaşlarının anlattıklarından etkilenmişlerse o zaman bir süre korkularını yenene kadar yanlarında durmalı ama bunu yaparken yanlarında yatmak yerine yatağının yanına oturmayı tercih etmeliyiz. Hatta yatana kadar onun yanında olup onlara cesaret vermeliyiz. Gece yatarken bu şekilde davrandığımız çocuklarımız gece uyanır yanımıza gelirse yine aynı davranışı sürdürmeli ve yanına gidip uyuyana kadar yanlarında durmalı, asla işin kolayına kaçıp yatağımıza almamalıyız.

Gece korkularının nedeni ne olursa olsun çocuğumuzu bir süre güvenli ortamda tutup onun yanında olduğumuz düşüncesini verirsek bir süre sonra kendiliğinden azalıp kaybolacaktır. Ancak 3 ay geçtiği halde azalmayan ve kaybolmayan korkuların da mutlaka bir psikiyatrist ya da psikoloğa başvurmalı ve ondan yardım alarak bu korkuyu çözmeye çalışmalıyız.

Haberin Devamı

Böyle yapmadığımızda korkuları yavaş yavaş ilerleyip şiddeti düşmeye ama sürekliliği artmaya başlar. Bu durum ileri yaşlarda yaşanan bir sürü korkuların temelini teşkil eder. Sonuç olarak çocukların gece korkularında telaşlanmadan önerilen yöntemleri uygulamak onların korkularını yenmelerine ve bir süre sonra artık geceleri korkmamaya başlamalarına yarayacaktır.  

Yazarın Tüm Yazıları