Çocuklar Okula Gitmek İstemezse

Okulların açıldığı şu günlerde, okula yeni başlayacak çocuklardan bazılarını okul korkusu sarmakta ve bu çocuklar okula gitmek istememektedir.

Haberin Devamı

Okulların açıldığı şu günlerde, okula yeni başlayacak çocuklardan bazılarını okul korkusu sarmakta ve bu çocuklar okula gitmek istememektedir. Okul korkusu, özellikle anaokuluna giden çocuklarda gözlenmekte ve özellikle anaokuluna yeni başlayan çocuklar bu nedenle okula başladıklarında ağlayarak aileleri ile birlikte geri dönmek istemektedirler.

Okul korkusunun temelinde anneye bağımlılık ve yalnız kalma korkusu yatmaktadır.

O güne kadar anneden ayrı zaman geçirmeyen ve hep bir arada olan çocuklar, annelerinden ayrıldıklarında sorun yaşamakta ve okulda birçok yaşıtı olsa bile onlarla olmak yerine annesinin yanında olmayı tercih etmektedir. Annesini görmediği zaman korkuya kapılıp ağlayabilmektedir.

Bu yüzden okul korkusunu, okula gitmeme isteğinin ötesinde değerlendirmek ve çocuklara çok büyük tepkiler vermemek gerekir. Üstlerine gidip kızdıkça durum daha kötüleşmekte, bizden korkuları ile birkaç gün gitseler bile 3 gün sonra yine ağlayarak gitmek istememekte ve bu korkuyu yenmek günler, hatta haftalar alabilmektedir.

Haberin Devamı

Okul korkusunu yenmenin en iyi yolu bunun nedenini çözmektir.

Eğer korkunun nedeni anneden ayrılmaktan dolayı ise; yavaş yavaş alıştırmak ama tutarlı ve kararlı davranmak işe yarayacaktır. Özellikle anaokuluna başlama döneminde okula gitmek istemeyen çocuklara "Demek ki daha yaşı uygun değil, bu sene evde bakalım gelecek sene göndeririz" yaklaşımı, bu senenin çözümünü gelecek seneye ertelemekte ve gelecek sene için çözümü daha da zorlaştırmaktadır. Çünkü istediği zaman gitmeyeceğini fark etmiş ve artık okula gitmek istemediğinde bunu rahatlıkla kabul ettirebileceğini görmüştür ki bu durumda çözüm çok daha fazla uzamaktadır.

Aynı şekilde ilköğretime başlayan çocuklarda çok fazla olmasa da okula gitmeme isteği çıktığı zaman gerek ailelerin gerekse öğretmenlerin tutumu çok önem kazanmaktadır. Bir hafta - on günlük süreçte çok fazla üstlerine gitmeden ama okuldan uzaklaşmalarını önleyecek davranışlar içine girmek gerekir.

Okula adaptasyon çok önemlidir. Bunu sağlarken ipleri koparmak ve üstlerine gidip kızmak ve tehdit etmek ters tepecektir. Bunun yerine korkusunu ortadan kaldırmak, konuşmak ama bütün bunlar işe yaramıyorsa profesyonel bir yardım alma faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Okul korkusunun başlangıçta alınan önlemler ile kaldıramadığı durumlarda bir psikiyatrik ya da psikolojik destek almak sorunun çözümünü hızlandıracak, bu olmadığı taktirde çözüm uzun ve zorlu olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları