Çocuğum okuduğunu anlamıyor

Dikkati çabuk dağılan insanlar, okudukları metinlere tam konsantre olamadıkları için bir süre sonra okuduğunu anlamadığını fark etmektedir.

Haberin Devamı

Okuduğunu anlamamanın en önemli nedeni dikkatli okumamaktır. Dikkati çabuk dağılan insanlar, okudukları metinlere tam konsantre olamadıkları için bir süre sonra okuduğunu anlamadığını fark etmektedir. Öyle ki ayrıntılar bir süre sonra aklında kalmamakta ve okuduğunu anlatması istendiğinde pek bir şey anlatamamaktadır. Dikkat eksikliğinin giderilmesi, dikkatsizlik nedeniyle olan okuduğunu anlamamayı düzeltmektedir.

Okuduğunu anlamamanın bir diğer nedeni de aklına bir sürü düşüncelerin gelmesi ve bunlar nedeniyle okuduğu konuya yoğunlaşamamaktır. Takıntıları olan insanlar özellikle akıllarına gelen takıntılar nedeniyle çok kısa sürelerle okuduklarından koparlar ve okuduklarını anlamazlar. Bu sorun takıntıların düzeltilmesi ile çözülmektedir.

Haberin Devamı

Depresyonda olan insanlar da akıllarına gelen üzüntülü düşünceler nedeniyle daha çok kendi içine dönmekte ve kendisini okuduğu konuya verememektedir. Depresyonun tedavi edilmesi, depresyona bağlı okuduğunu anlamamayı düzeltmektedir.

Uykusuzluk, aşırı yorgunluk, çok yemek yeme veya açlık gibi fiziksel şartlar da okuduğunu anlamayı zorlaştırmakta ve kişinin okuduğu konuya yoğunlaşabilmesini engellemektedir. Uykusu geldiği zaman insan çabuk dalmakta, aşırı yorgun olduğu zaman konudan uzaklaşabilmekte, çok yemek yediğinde uykusu gelmekte ya da açken aklı yemeklere gidip okuduğunu anlaması zorlaşmaktadır. Bu tür fiziksel olumsuzlukların ortadan kaldırılması, okuduğunu anlamayı kolaylaştıracaktır.

Sonuç olarak normalde insan çok uzun süreler boyunca okumadıysa okuduğunu anlamaması beklenen bir sonuçtur. Yukarıda anlatılan etkenler kişinin hatta öğrencilerin okuduklarını anlamalarını zorlaştırır. Okuduğunu anlamayı engelleyen etkenlerin ortadan kalkması, okunanı depresyon anlamayı sağlayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları