Bebeğinizin gerçekten uyku problemi var mı?

Bebekler pek çok sebepten ağlar, peki hangisi uyku probleminin işareti?

Haberin Devamı

Bebekte uyku problemi var diyebilmek için önce uykusunda bir problem olup olmadığının araştırılması gerekir. Öyle ki doğumdan sonraki ilk günlerde bebeklerin uykularının bozuk olması, sık sık uyanıp acıkması, altı kirlendiğinde rahatsız olması doğumun ilk günlerinde beklenen bir olay olup uyku problemi olarak ele almamak gerekir. Ancak bu durumun sürdüğü, bebeklerin uyku uyumak istemediği, bütün gece ağlayıp sızladığı durumlarda bir uyku probleminden bahsetmek yerinde olur.

Doğumun üzerinden bir ay geçmesine rağmen bebek uyku uyumak istemiyorsa, sürekli ağlıyorsa, ne yapılırsa yapılsın susmuyor, anneyi de sabaha kadar ayakta tutuyorsa o zaman bu uykusuzluğun nedenlerinin araştırılması gerekir. Öyle ki bu durumda artık anne giderek problem yaşamaya başlamakta, tahammülü kalmamakta, değil bebeğine bakacak hali günü çıkaracak enerjisi kalmamaktadır. Bunun sebebi annenin uykusuzluğudur. Uykusuzluk belirli bir süreyi geçince artık dayanılmaz hal aldığı gibi öfke ve sinir de yaratmaktadır. Bu durumda annenin siniri bebeğe, bebeğin siniri anneye dönmekte ve her ikisi de bütün gece uyuyamaz olmaktadır.

Annenin psikolojisi bebeği de etkiliyor

Annenin ruhsal hayatı, çocuğun özellikle bebeklik çağlarında huzuru ve rahat uyuması yönünden çok önemlidir. Ruh sağlığı yerinde ve sakin sakin uyuyabilen, günü rahat çıkarabilen bir annenin çocuğu daha sakin uyuyup günü daha rahat geçirebilir. Sıkıntı duyan ve çok çabuk sinirlenip hele hele yetersizlik duyguları nedeniyle çocuğuna bakamadığını düşünen bir annenin çocuğu uyku uyuyamamaktadır. Uyusa bile çok çabuk uyanmakta ve sonuçta sıkıntı ile yatağında dönüp duran bir çocuk olmaktadır. Bu durum da annenin ruhsal yaşantısının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Bebeklerin sürekli ağladığı durumlarda ilk kontrol edilmesi gereken fiziksel ihtiyaçlardır. Karnı doymuş mu, altı temiz mi, gazı var mı, anne yeterli ilgili gösteriyor mu? Bütün bunlar tek tek kontrol edilmeli, bunlarla ilgili bir problem varsa çözülmeli ama tüm problemler çözüldüğü halde sorun devam ediyorsa o zaman ruhsal olarak nelerin olabileceğine bakmak gerekir. Öncelikle bebekler ve çocuklar sünger gibi ortamın duygusal yaşantısını alırlar. Annenin, babanın ya da evin ortamı sıkıntılıysa ruhsal bir ağırlık ortamı gerginleştirir. İnsanların tadı tuzu yoksa o zaman bebekler de kaygıyla ağlar.

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul

Yazarın Tüm Yazıları