Antidepresanlar uzun süre kullanılmalı mı?

Çok büyük bir depresyon ya da anksiyete bozukluğu yoksa antidepresan ilaçların uzun süre kullanımına taraftar değilim.

Haberin Devamı

Çok büyük bir depresyon ya da anksiyete bozukluğu yoksa antidepresan ilaçların uzun süre kullanımına taraftar değilim. Genel kanı ilaçları daha uzun süreler ile kullanım sürecinde hastaların sıkıntı yaşamayacağı ve böyle olunca da iyilik duygusunun devam edeceği şeklindedir. Ancak klinik gözlemlerim bana bir-bir buçuk aylık sürede kişinin depresyonunun toparlanıp ilacın kesilmesinin depresyon tedavisinde yeterli bir süre olduğunu ancak bu sürenin terapilerle desteklenmesinin kişinin hastalığının tedavisinde daha iyi sonuçlar sağladığını göstermektedir. 

Günümüzde antidepresanların çok kullanılması insanlarda kaygı yaratmakta, “Şimdi psikiyatriste gidersem bana uzun süre ilaç kullandırır, kilo alırım, sürekli uyuklarım. İyisi mi ben psikiyatriste gitmeyim, kendi kendime sağdan soldan duyduğum yöntemlerle bu şikayetlerimin üstesinden geleyim” düşüncesini yaratmaktadır. Bu nedenle çok gerekmedikçe antidepresanların kullanılmaması, kullanılması zorunluysa en az dozda, en kısa süre kullanılması ve olabilecek en kısa zamanda kesilmesi; psikoterapi ile hastaların yaşam zorluklarının üstesinden gelme becerilerinin arttırılması, depresyon tedavisini daha pratik ve korkutucu olmaktan çıkaracaktır.

Haberin Devamı

Antidepresan ilaçların iyi seçildikleri durumda kilo aldırmadıkları hatta tam tersi kilo verdirebildikleri, uyku problemi olmayan hastalarda yine uygun seçilmiş antidepresanların uyku vermedikleri gibi hastaları daha da canlandırabildikleri unutulmamalıdır.

Uzun süreli antidepresan kullanımı psikiyatristlerden çok hastaların tercihi olmakta, hastalar “Şimdi iyiyim ama ilacı bırakırsam kötü olurum” düşüncesi ile antidepresanları kendi başına kullanmayı tercih edebilmekteler. Bu da sağlıklı bir alışkanlık olmayıp ilaçların doğru kullanılmadığı durumlarda zarar verebilecekleri unutulmamalıdır.

Uzun süreli devam eden ve kronikleşmiş depresyonlarda ve yoğun takıntı bozukluklarında psikiyatrist kontrolünde ilaç kullanım süresi daha uzun olabilmekte ama bunun dışında hastalık belirtilerinin geçip kişinin toparlandığı 10-15 günlük süreden sonra ortalama bir ay daha ilaç kullanılıp kesilmesi hastaların uzun süre ilaç kullanma konusundaki korkularını gidermede faydalı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları