Anneye özenme

Anneye özenme davranışı erkek çocuklarda 3-4 yaşlarında kendini gösterebilir. Bu durumda anne ve babanın davranışları çocukların daha sonraki dönemlerinde cinsel gelişimlerinde etkili olacaktır.

Haberin Devamı

Anneye özenme kız çocuklarında normal bir davranış olarak karşılanır fakat erkek çocuklarında olmaya başladığında tehlike sınırlarında gezinmeye başlıyor. Annenin kullandığı makyaj malzemesini kullanmak, onun sürdüğü kokuları kullanmayı istemek, kulağa küpe takma isteğinde bulunmak ve takılara özenmek, erkek çocuklarında bir dönem merak ve ilginin bir sonucu olsa da bu tasvip ettiğimiz bir davranış değildir.

Anneye özenme davranışı erkek çocuklarda 3-4 yaşlarında kendini gösterebilir. Bu durumda anne ve babanın davranışları çocukların daha sonraki dönemlerinde cinsel gelişimlerinde etkili olacaktır. Aşırı tepkiler verip “Öyle şey olur mu, sen kız çocuğumusun da  bunlara özeniyorsun?“ demek, kızmak, aşırı endişeye kapılmak faydalı olmadığı gibi, onun bu duygularını içine atıp, içinde beslemesine ve seneler sonra çok daha büyük sorunlarla karşımıza çıkmasına neden olacaktır. Aynı şekilde onun bu davranışını desteklemek, yüzüne fondöten sürmek, takı takmasına , ruj sürmesine izin vermek, bu davranışını sürdürmesine neden olacaktır.

Haberin Devamı

Anneye özenme

Erkek çocuğunun annesine özendiği durumlarda aşırı tepki göstermekten ziyade onun dikkatini başka yöne çekmeye çalışmak, baba ile daha çok vakit geçirmesini desteklemek, erkek arkadaşları ile oynamaya teşvik etmek, bayanların olduğu ortamlardan çok erkeklerin olduğu ortamlarda bulundurmaya çalışmak yapılacak en sağlıklı davranış olacaktır. Ancak bu durumun devam etmesi halinde bir psikolog ya da psikiyatristten yardım almak sorunun çözümüne yardımcı olacaktır.

Kız çocuklarında da anneye özenme aşırı olduğunda dikkat edilmesi gerekir. Özellikle ergenlik öncesi ve ergenlik dönemlerinde anneye özenip makyaj yapması bir kız çocuğu gibi değil de erişkin bir bayan gibi davranmaya çalışması problem olabileceğinden buna da özen gösterilmesi gerekir. Her türlü aşırılıktan kaçınmak, yaşına uygun giyinmesine özen göstermek, bunun ötesindeki davranışlarında aşırı tepkiler vermeden bunu doğru bulmadığımızı belirtmek bu dönemde yaşanacak aşırılıkların önüne geçecektir.

Yazarın Tüm Yazıları