Paylaş
Son günlerde alkol alıp sonra eşine ve çocuğuna şiddet gösteren danışanlarımı görünce bu hafta sizlere bu konudan bahsetmek istedim.
Alkol gerçekten de şişede durduğu gibi durmuyor. Alkol miktarını artırınca kontrol de birlikte kayboluyor. Zaten böyle olduğu için yasalar alkollü araba kullanmayı yasaklıyor. Peki ya evde sevdiklerimize karşı kötü davranışı yoluna koymak mümkün mü?
Alkol farmakolojik etkilerini merkezi sinir sisteminde membran lipitleri, N-metil aspartat reseptörleri , gama aminobütirik reseptörleri , G proteinleri ve diğer membran yapıları üzerinden gösterir. Bu etki sonucu alkol az miktarda alındığında sıkılganlık, endişe, sorumluluk duyguları azalıyor, coşku ortaya çıkabiliyor. Fakat tüketilen alkol miktarı belirli bir düzeyi geçince kontrol de aynı oranda düşüyor. Böylece baskılayıcı etkiler azalırken bunun bir sonucu olarak taşkınlık, öfke ve saldırganlık artıyor. Kişi sonradan pişman olacağı şeyler yapıyor ama iş işten geçiyor. Alkol miktarı belirli bir düzeyi geçince tartışmalar benzine dökülmüş alev gibi büyüyüp herkesi yakıyor. Dönüş yolunda hız yapmalardan, yerlere yatırıp yumruklamalara, boğaza sarılıp gözü dönmüşçesine sıkanlardan, eşini ve çocuklarını esir alıp saatlerce nutuklar atanlara kadar aklı başında insanlar bile, aklı başında olmayan davranışları sergileyebilmektedir.
Alkol sonrası şiddeti engellemenin en iyi yolu baştan belli bir düzeyi aşmamaktır. Hadi bunu yaptık, kontrolü kaybettik o zaman iş yakınlarımıza düşüyor. Bize yaklaşmasına izin vermemek ya da gözüne gözükmemek. Ama bazen bu önlem de işe yaramayabilir.
Bence içmesini bilmiyorsak hiç içmeyelim!
Paylaş