21 Aralık 2012'de kıyamet kopacak mı?

Maya takvimine göre 21 Aralık'ta kopacağı iddia edilen kıyamet ile ilgili çocuklarımızın sorularına nasıl yanıt vermemiz gerekir?

Haberin Devamı

Bütün gözlerin 21 Aralık tarihine çevrildiği, herkesin öyle ya da böyle bir fikir sahibi olduğu kıyamet senaryolarından çocuklarımızın ne kadar olumsuz etkilendiğini göz ardı ediyoruz. Büyükler bir şekilde bu korku ile başa çıkabilirken çocukların etkilenmesi çok daha derin oluyor.

Çocuklar korktukları zaman onlara “Korkacak bir şey yok” demek çok fazla işe yaramıyor. Hele hele büyüklerin bile kafasının karışık olduğu bir konuda onları ikna etmek çok da gerçekçi olmuyor.

Ortaya koydukları tepkiler onların yaşlarına, bu konu ile ilgili duyduklarına, ama her şeyden önemlisi de ailelerinin tepkilerine bağlı kalıyor. Ailelerin çok büyük tepki verdiği ve etkilendiği durumlarda onlar da etkilenip korkmakta, geceleri korkulu rüyalar görmekte ve çok fazla göstermeseler de kaygıyla beklemektedirler. Daha az tepki veren ve kaygıları varsa da bunu çok belli etmeyen ailelerin çocukları ise daha az korkmakta ve ebeveynleri nasıl tepki veriyorsa onlar da benzer tepkiler vermektedir.

Haberin Devamı

21 Aralık ile ilgili evde çocukların yanında yorum yapmamak, mümkün olduğunca onların yanında bu konu ile ilgili yayınları dinleyip üzerine konuşmamak onların dikkatlerini bu konudan uzaklaştıracaktır. Bu konu ile ilgili sorularını mümkün olduğunca korkudan uzak, herhangi bir olumsuzluğun olmayacağı konusunda ikna ederek cevaplamak en doğru yaklaşım olacaktır. Onları korkutmanın, belirsizlikler konusunda kaygıya düşürmenin bir işe yaramayacağını unutmayalım. Çocuklar, büyüklerden çok daha fazla kaygılı ve korkulu olacak ve bu korkuları ömür boyu başka alanlarda da devam edecektir. Buna mahal vermemekte fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları