Çocukların okula uyum süreci 3 ile 21 gün arasında değişiyor.
Haberin Devamı
Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı ve hem aileleri hem de çocukları tatlı bir telaş sardı. Evlilik ve Çocuk Terapisti Uzman Psikolog Ramazan Şimşek, çocukların eğitim hayatına sağlıklı bir başlangıç yapması için anne ve babalara önerilerde bulundu.
Çocukların ilkokula sağlıklı bir şekilde başlamaları için zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal açıdan hazır olması gerekir. Çocuğun daha önce ana sınıfı ya da kreş deneyiminin olması başlama sürecini kolaylaştırırken olmaması bu başlangıcı zorlaştırmaktadır.
Çocuklar için okul evden uzaklaşılan, yeni, kalabalık, uyulması gereken kuralların olduğu, ilk günler çok uzun süren bir yerdir. Bu belirsizliklerin olduğu bir ortamda aile ve öğretmenin olumsuz bir tutumu, çocuğun okula çok şiddetli tepkiler vermesine neden olabilir.
Her çocuk açısından okula başlamak oldukça hassas bir dönemdir. Bu açıdan okul ve öğretmen seçiminin, aile ve çocuğun kişiliğine, beklentilerine uygun olması önemlidir.
Sağlıklı bir başlangıç için anne ve babalara öneriler
Çocuğunuza okulla ilgili önceden bilgi verin, sorularına kesinlikle doğru cevaplar verin.
Başlamadan önce okulu gezdirin ve öğretmenle iletişim kurmasın sağlayın. Eğer isterse öğretmenle vakit geçirmesini sağlayın. Bu çocuğun güvende hissetmesi açısından oldukça önemlidir.
Birçok öğretme, hatta bazı uzmanlar bile “Çocuk ağlasa da bırakıp gidin” diyor. Bu yolu kesinlikle denemeyin, zira bu yaklaşım çocukta hatırı sayılır bir travma bırakabilir.
Çocuk ağlarsa bilin ki kendini güvende hissetmiyordur. Güvende hissetmesi için yanında ya da yakınında kalın ve teskin etmeye çalışın. Sakinleşince aklından geçenleri mutlaka konuşun. Hiç tahmin etmediğiniz şeyler çıkabilir. Bilinçaltında kontrol edemediği korkuları olabilir.
Devam eden günlerde çocuk sabah kalkıştan itibaren huzursuzsa ve gitmemek için ağlıyorsa ısrarcı olmayın, hemen bir uzmana başvurun. Çünkü çocuğunuzda ‘ayrılma anksiyetesi’ olabilir.
Anne baba olarak duygularınızı kontrol edin. Siz de aşırı kaygılıysanız ve stresli durumlarda ne yapacağınız konusunda bir stratejiniz yoksa çocuk çok daha olumsuz tepki verir.
Normalde çocukların uyum süreci 3 ile 21 gün arasında değişmektedir. Bu nedenle sabırlı olmak gerekir.
Anne- baba olarak okul ve öğretmenle ilgili olumsuz, karışık mesajlar vermeyin. Onlara güven duyduğunuzu ona hissettirin.
İlk gün siz de sakin kalmaya çalışın. Çocuklar sizi kaygılı görürse korkularında haklı olduklarını düşünüp uyumda zorluk yaşayabilirler. Unutmayın ki kaygı bulaşıcıdır.
Eğer iyi hazırladığınızı düşünüyorsanız sınıf kapısında çok fazla oyalanmayın. Siz oradan ayrıldıktan sonra kendini iyi hissedecektir.
Vedalaşma süresinin olabildiğince kısa ve her zamanki şekilde olmasına dikkat edin.
Çıkışta siz alacaksanız tam vaktinde orada olmaya çalışın.
Eve geldiğinde isterse okulda yaşadıklarıyla ilgili onunla konuşun. Anlatması konusunda zorlamayın, sabırlı olun, kendi istediği zaman anlatmasına izin verin.
Araştırmalar 10 çocuktan 8’inin ilk gün sınıfta gerginlik yaşadığını göstermektedir. Bu durum ebeveynlerin kaygılanmasını gerektirmez.
Anneden hiç ayrılmamış veya aşırı koruyucu ailelerde büyüyen tek çocukların uyum süreleri uzayabileceğinden, onların daha çok cesaretlendirilmeye ihtiyaçları olduğunu unutmayın.
Uyum süresinin uzaması ya da tepkilerin şiddetli olması durumunda uzmanlardan yardım alın.
Ebeveynlik çocukları sadece korumak değildir. Onları gerçek hayata hazırlamak, sağlıklı büyümelerine yardımcı olmak ve güçlendirmektir.