Gençler neden hayvanlara zarar veriyor?

Psikolog Ramazan Şimşek’ten konuyla ilgili önemli açıklamalar…

Haberin Devamı

Üniversite öğrencisi bir gencin evinde beslediği kediyi vahşice öldürmesi ve görüntülerini sosyal medyada paylaşması ile gence tepkiler çığ gibi büyüdü. Bu olayın psikolojik boyutunu inceleyen Psikolog Ramazan Şimşek, konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Vakanın faili olan kişi ve olay değerlendirirken içinde bulunduğu gelişim dönemini de göz önünde bulundurarak açıklamak önemli. Kişi yetişkin ve üniversite öğrencisi, bu durumda açıkça "ruh sağlının bozuk" olduğu söylenebilir. Psikoloji alanında bu davranış "psikopatalojik davranış" yani psikolojik olarak hastalıklı olan bir davranış olarak ifade edilir.

Böyle psikolojik bir durum neden ortaya çıkar?

Bu durumun çeşitli sebepleri vardır;

  • Antisosyal kişilik bozukluğu: Kişinin kendine, canlılara, çevresine özellikle de toplumsal ve sosyal kabul gören değerlere zarar verme eğilimi şeklinde ortaya çıkan bozukluktur. Bu kişilerde uyuşturucu madde kullanımı da yaygındır.
  • Davranım bozukluğu: Bu terim daha çok çocuklar için kullanılır ve en bilinen belirtilerinden biri de hayvanlara eziyet ve işkence etmektir. Bunun da altında özellikle şiddete maruz kalan çocuk vardır. Dürtülerini kontrol etmekte çok zorlanırlar.
  • Kötüye kullanılma şeması: Küçük yaşlarda en yakını olan kişilerce özelikle de baba tarafından uygulanan fiziksel ve psikolojik taciz ya da bildiği, tanıdığı biri tarafından cinsel tacize maruz kalma sonrası oluşan bir kişilik örüntüsüdür.
  • Paranoid şizofreni: Son olarak bu tür eğilimlerin görüldüğü bir başka bozukluk da şizofreninin "paranoid" tipidir. Bu alt tipte olan kişilerde şiddet, işkence, vahşet ve öldürme eğilimleri görülür. Ancak bu tipler genellikle bunları hayvanlardan ziyade insanlara uygulama eğilimindedirler.

Tüm bunların altında yatan faktörler nelerdir?

  • Kişinin geçmişinde özellikle de baba tarafından şiddet uygulanması,
  • Anne ve babası tarafından sevilmemiş, aşağılanmış ya da dışlanmış olması,
  • Psikolojik, fiziksel ya da cinsel tacize uğramış olması,
  • Çocukluğunda yoğun "korku" yaşamış ya da "korkutulmuş" biri olması,
  • Çocukluk döneminde güven ve sevgi duygusunun ciddi anlamda sarsılmış olması kuvvetle muhtemeldir.

Bu sıkıntılar, bu olayda psikolojik bir savunma mekanizması olan ve “ben çok farklıyım ve marjinalim” şeklinde ortaya çıkmasıdır.

Bireysel olarak kişinin acilen psikoloji ve psikiyatri kliniklerine yönlendirilmesi ve takibinin yapılması gerekir. Ardından hukuki işlemler başlatılmalı ve medya tarafından görüntülerin paylaşılmaması önemlidir. 

Yazarın Tüm Yazıları