Katarakt riskini artıran 10 faktör

Gözümüzün içindeki lensin şeffaflığını yitirmesine “katarakt” adını veriyoruz. Kataraktın en temel nedeni yaşlanmak… Ama bebeklerde bile katarakt izlenebiliyor. Kimi faktörler katarakt oluşma riskini artırıyor. Eğer bu faktörlerden korunabilirsek, katarakt riskimizi artırmamış oluruz.

Haberin Devamı

Bu risk faktörleri şunlar:

1. Şeker hastalığı veya yüksek kan şekeri

Şeker hastalığı olanlarda katarakt riski 3-4 kat daha fazladır. Yüksek kan şekeri seviyeleri zamanla katarakt gelişimini hızlandırabilecek yapısal değişikliklere yol açabilir.

2. Kortizon kullanımı

Çeşitli hastalıkların tedavisi için yüksek dozda veya uzun süreli kullanılan kortizonlu ilaçlar, katarakt riskini artırır.

Katarakt riskini artıran 10 faktör

3. Ultraviyole maruziyeti

Güneşin ultraviyole ışınları; lens proteinlerine, “glikasyon” denen bir mekanizmayla zarar verir ve katarakt oluşumunu tetikler.

4. Sigara içmek

Sigara içmek, katarakt riskini 2 kez artırır.

5. Göz hastalıkları

Haberin Devamı

Retinitis pigmentosa (tavuk karası) veya üveit (göz iltihaplanması) gibi göz hastalıkları, katarakt riskini artırır.

6. Göz travmaları

Göze gelen künt veya delici darbeler, katarakt riskini artırır.

7. Önceki göz ameliyatları

Gözün retina (ağ tabaka) problemleri için yapılan vitrektomi ameliyatı ve glokom (göz tansiyonu) hastalığı için yapılan trabekülektomi ameliyatı gibi cerrahi işlemler, katarakt oluşumuna yol açabilir.

8. Genetik eğilim

Genetik faktörler, doğuştan katarakt oluşumuna yol açabilir. İleri yaşta görülen kataraktlarda da kalıtımın rolü vardır: Kardeşinde katarakt olanlarda katarakt gelişme riski 3 kat daha fazladır.

9. Cilt hastalıkları

Atopik dermatiti gibi cilt hastalıkları olanlarda katarakt riski artar.

10. Radyasyon veya kemoterapi tedavisi

Kanser tedavisinde kullanılan radyasyon veya kemoterapiler, katarakt riskini artırır. Ancak elbette kanser tedavisinin yararı, katarakt geliştirme riskinden daha ağır basmaktadır.

 

Yazarın Tüm Yazıları