Glokom (göz tansiyonu) dosyası, 2. bölüm: glokomun görmenizi çalmasına izin vermeyin!

Glokom; göz damlaları, lazer ve ameliyatla tedavi edilir. Ayrıca gerekli görüldüğünde ağızdan veya damar yoluyla alınan ilaçlar da kullanılabilir.

Haberin Devamı

Göz Damlaları

Glokom tedavisi için göz tansiyonunu düşüren ve göz siniri üzerinde koruyucu etki sağlayan göz damlaları kullanılır.

Glokom damlalarının 5 temel grubu vardır…

Eğer tek gruptan bir damla ile glokomu kontrol altına alamazsak, farklı bir gruptan 2. ve 3. damla eklenebilir. Aynı gruptan damlalar ise birarada kullanılmaz.

Ayrıca son dönemde “sitikolin” gibi sinir koruyucu ilaçlar da geliştirilmiştir... Bu tip ilaçlar hem göz damlası olarak, hem de ağızdan kullanılabiliyor.

Glokom damlalarının yan etkileri var mı?

Glokom damlaları sürekli kullanıma bağlı olarak alerjik yan etkiler yaratabiliyor...

Bu alerjik yan etkileri aşmak için, koruyucu içermeyen tek dozluk glokom ilaçlarına geçilebiliyor…

Ayrıca kimi glokom damlaları, kalp ve solunum yollarıyla ilgili yan etkilere yol açabiliyor. Kalp ve akciğer hastalıkları olanlarda, bu yan etkilere sahip olmayan glokom damlaları seçilmeli…

Haberin Devamı

Kimi glokom damlaları ise kirpiklerde uzama, özellikle açık renk gözlü olanlarda gözün renkli kısmında lekelenme ve göz çevresinde morluk gibi yan etkiler doğurabiliyor.

Glokom (göz tansiyonu) dosyası, 2. bölüm: glokomun görmenizi çalmasına izin vermeyin

Lazer Tedavileri

“Selektif laser trabeküloplasti (SLT)” denen lazer tedavisi başarılı sonuçları sayesinde son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. SLT, göz içi sıvısını göz dışına atan kanallara uygulanıyor ve sıvının göz dışına atılmasını kolaylaştırıyor.

SLT dışında kullanılan farklı lazer tedavileri de mevcut... “TCP (transskleral diot siklofotokoagülasyon)” ve “ECP (endoskopik diod siklofotokoagülasyon)” bu lazer tedavilerinden bazıları…

Açı kapanması glokomunda ise gözün renkli tabakası olan iriste, lazer ile bir geçiş yolu açılıyor. Bu işleme “lazer iridotomi” adı veriliyor.

Glokom Ameliyatları

Glokom tedavisinde en çok uygulanan ameliyat “trabekülektomi” ameliyatı... Bu ameliyat, göz içi sıvısını göz dışına aktaran bir bypass yolu oluşturarak, göz içi basıncını düşürüyor.

Haberin Devamı

Son dönemde, “non-penetran” veya “mikroinvazif glokom cerrahisi (MIGS)” olarak isimlendirilen farklı ameliyat teknikleri de kullanılmaya başlandı. Sizin için hangi ameliyatın en uygun olduğu hakkında göz doktorunuz sizi bilgilendirecektir…

 

Yazarın Tüm Yazıları