Pemra Uğural
Pemra Uğural
Pemra Uğural

iPad ayarlarınızı yaptınız mı?

Boşuna heveslenmeyin, sakın ha sinirlenmeyin. Size neyi ne kadar ve nasıl yapmanızın doğru olacağını söyleyen yazılardan biri değil bu…

Haberin Devamı

Yaşı ne olursa olsun ellerinden düşmeyen iPad'leri ile keşfe çıkan çocukların,

Aldığına bin pişman olup 'Nefret ediyorum bu iPad'den' diyen ebeveynleriyle savaşı var ya…

Yoksa tam gündemizden mi yakaladım sizi?

Boşuna heveslenmeyin, sakın ha sinirlenmeyin. Size neyi ne kadar ve nasıl yapmanızın doğru olacağını söyleyen yazılardan biri değil bu…

Ona ben karışmam, üstelik ben son derece 'iPadci' bir anneyim.

Hem de her daim tepesinde olup kontrolünü sağlarsan sanal alemden zarar görmesini engellersin deyip,

Aslında bu kontrolün sonrasından ziyade, öncesinden yapılması gerektiğini bilip,

Yine de 'Amaaaan, daha o taraklarda bezi olmaz' diyerek kendini kandırıp,

Çocuğunun son derece masumane bir kelimeyi 'google'larken algı dünyasının bir saniyede değişebileceğini hesaba katmayacak kadar korkusuz bir 'iPadciymişim'.

Haberin Devamı

Siz siz olun korkmaya devam edin. Ortalık fena. Neyin nereden çıkacağı hiç belli olmuyormuş. Onunkini bilmem ama benim hayatım bayağı değişti.

Akıllılık edip tedbiri ilk günden elden bırakmayanlara burdan bir alkış.

Benim gibi bu önemli detayı unutup, bu işlerin çocuğa güvenmekle olacağını zanneden veya nasıl yapılacağını bilmeyen ebeveynlere işte biraz yol yordam:

Aşağıda bahsedeceğim iPad ayarları, çocukların özellikle arama motoruna yazarak girdikleri verilerin karşılığında çıkacak sonuçlara ve yaşlarına uygun olmayan websitelere girişi engellemek içindir. Önceliğiniz en çok kullandıkları arama motoruna çocuk dostu ayar yapmak olsun. Örneğin çocuğunuz en çok google mu kullanıyor? O halde sayfanın en üst sağ köşesinde 'oturum açın' yazısının yanında yer alan 'Ayarlar' ikonuna basın. Arama ayarlarını seçin. Güvenli Arama Filtreleri kısmında 'Müstehcen sonuçlara filtre uygulayın' opsiyonunu seçin, kutucuğa tik koyun. Bunu yaptığınızda google, çocuğunuzun karşılaşmasını istemediğiniz veriler girildiğinde 'hiçbir arama sonucu mevcut değil' uyarısı ile güvenli kullanım sağlayacaktır. Bu detay atlanır sadece aşağıda belirtilen sınırlandırmalar yapılırsa, google'da her zaman karşılarına konu ile ilgili sınırsız seçenekler sunulacaktır.

Haberin Devamı

Gelelim iPad'e ayar çekmeye:

- Ana ekrandan 'ayarlar' bölümüne girin.

- Ayarlar menüsünün altında yer alan 'Genel'e basın.

- 'Sınırlamalar'ı seçin.

- Dört rakamdan oluşan bir şifre oluşturun, 'Sınırlama Parolanızı Girin' kısmına parolayı iki defa tuşlayın. (Tekrar ayar değiştirmek istediğinizde, sizden aynı şifreyi isteyecektir. Çocuğunuzun bilmeyeceği bir şifre seçin.)

- Açılan yeni menünün en başında 'sınırlamaları etkinleştir'in üzerine dokunun. (Bunu yapmadığınız sürece, seçtiğiniz hiçbir sınırlama hayata geçmeyecektir.)

- Aşağı doğru indiğinizde 'izin verilen içerik' kısmında yer alan 'derecelendirme'yi Türkiye olarak seçin. (Sınırlama ayarları dünyanın her ülkesinde aynı kodlamalarla simgelenmez. Sonuç aynıdır, ama anlaşılması açısından bulunduğumuz ülkeyi seçmek önemlidir.)

Haberin Devamı

- Hemen altındaki Müzik ve Podcast'lere girin. 'Explicit' iznini kapayın. Menüye geri döndüğünüzde yanında 'temiz' yazdığına emin olun.

- Bir altında yer alan 'Filmler'e girin. Çocuğunuzun yaşına göre karar sizin. Yaşların yanında yer alan A, çocuğun fimleri ancak yetişkinle beraber seyretmesini tavsiye eder, bilginize.

- 'TV Şovları' için de aynı şey geçerli. Çocuğunuzun yaşına veya tercihinize göre yaş sınırı ayarlarını yapın.

- Uygulamalar kısmında çocuğunuz yaşına göre ne tip uygulamalar indirebileceğini belirleyin. Ayarlarınızı ilerleyen yaşlarda veya deneyimlerinize göre her zaman değiştirebileceğinizi de aklınızdan çıkartmayın.

Haberin Devamı

- 'Siri'yi tuşlayın ve 'açık saçık dil' iznini kapatın.

Gelelim Websitelerine…

'Yetişkin İçeriğini Sınırla' opsiyonunu seçerek küfür, seks, şiddet, korku içeren websitelerine gitmelerini engellemiş olursunuz. Yapılan ayarların uygunluğunu test etmeyi unutmayın. Sonuçlar hala sizi tatmin etmiyorsa, yaş sınırlandırmasını daha da küçültün veya bazı seçenekleri tamamen kapatın.

Önemli bir detay….Burada belirtilen ayarlar yaşa göre tercih edilecek genel ayarlardır. Çocukların yaşlarına uygun olmayan yazı ve görsellerin, cinsel ilişki ve pornografik görüntüler içeren çocuğunuzun erişebileceği bilgilerin seçimi tamamen size aittir. Neyi görüp neyi görmelerini istemediğiniz de sizle alakalıdır.

Haberin Devamı

Bunları yetersiz bulup bir süreliğine sadece uygulamalardan faydalanmasına izin verebilir veya Safari'yi dahi kapatıp web dünyasını keşfetmelerini engelleyebilirsiniz. Bana sorarsanız uygun yaşa göre yapılan ayarlar gayet başarılı. Her ne yaparsanız yapın, yaptığınızı çocuğunuzla paylaşmamanızı tavsiye ederim. Yasak her zaman inatçı bir merak uyandırır, bilmesine gerek olmadığını düşünüyorum.