Özlem Saraç
Özlem Saraç
Özlem Saraç

Temiz beslenmek ne demek?

Dünyanın en iyi restoranı sizin evinizdir. Dışarıda yiyeceğiniz yemeklerin kalitesi asla evinizdeki gibi olmaz.

Haberin Devamı

Eğer siz de sağlıklı beslenme konusuyla ilgileniyorsanız son zamanlarda epey bahsi geçen “temiz beslenmek” deyimini muhtemelen duymuşsunuzdur. Ne anlama geldiğini bilmiyor ya da nasıl temiz beslenileceği hakkında soru işaretleriyle dolu olabilirsiniz.

Temiz beslenmek; yeme alışkanlıklarınızı en iyi olabilecek şekilde düzenlemek ve sağlığınız için en iyi seçimleri yapmak anlamına geliyor. Buradan yola çıkarak temiz beslenme menüsünün; her besin grubuna yer veren, sebze ve meyvelerden, tahıllardan, kaliteli hayvansal protein, tohum ve yağlardan oluştuğunu söyleyebiliriz.

Peki, temiz beslenme prensipleri nelerdir? Hadi biraz daha derine inelim.

GERÇEK GIDALARLA BESLENİN 

Gerçek gıda demek toprakta yetişmiş, işlemden geçmemiş gıda demek. Temiz beslenmenin birinci prensibi işlemden geçmiş yiyecekleri doğal ve taze olanlarıyla değiştirmektir. Mesela elmalı tart yerine biraz elma ve ceviz yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Temiz beslenmek ne demek

İŞLENMİŞ GIDALARI MİNİMUMA İNDİRİN

Paketlenmiş hiçbir şeyi eve sokmamak kulağa güzel gelse de uygulaması bana hiç de inandırıcı gelmiyor. Ama gerçek şu ki; paketlenmiş gıdalar genellikle fazlasıyla sodyum, şeker ve trans yağ içeriyor. Paketlenmiş gıdaların raf ömrünü uzatmak için katkı maddesi içerebileceğini hatırlayın ve etiket okuma alışkanlığı geliştirin. Uzun ve anlaşılmaz içerik listesi içeren paketlenmiş gıdaları tüketmemeye özen gösterin.

ŞEKER VE İŞLENMİŞ KARBONHİDRATLARI ELİMİNE EDİN

Eğer temiz beslenmenin faydalarını görmek istiyorsanız şeker, un ve pirinci beslenme düzeninizden çıkarmalısınız. Bu tabii ki şekerle yapılan tatlıları, pilav, makarna, ekmek ve pastane ürünlerini de kapsamakta.

Temiz beslenmek ne demek

KAN ŞEKERİNİZİ DENGELEYEN BESİNLERLE BESLENİN

Öğün atladığınızda, öğünlerinizin arasını çok uzattığınızda ya da işlenmiş gıdalar tükettiğinizde kan şekerinizi yükseltirsiniz. O zaman enerjinizi yüksek seviyede tutmak için daha çok kafein ve şekere ihtiyaç duyarsınız. Kan şekerinizi dengede tutmanın en güzel yolu ana öğün ve ara öğünlerinizde sağlıklı yiyecek ve atıştırmalıklarla beslenmektir.

Haberin Devamı

BÜYÜK RESMİ DÜŞÜNÜN

Temiz beslenme menüsündeki gıdaların genetiğiyle oynanmamış olması, antibiyotik ve hormon içermemesi çok önemli. Organik gıdaların zirai tarım ilaçlarıyla temas etmediğini biliyorsunuz. Fiyatları yüksek olsa da organik gıdaları, serbest dolaşan hayvanların etlerini ve yumurtalarını tercih edin. Siz temiz beslenmeyi seçtikçe, fiyatlar düşecek ve sürdürülebilirliğe katkınız olacak. Kendiniz ve sağlığınız için yaptığınız her iyiliğin aslında gezegenimize ve yarınlarımıza yaptığınız bir iyilik olduğu aklınızın bir kenarında olsun.

MUTFAĞA GİRİN

Dünyanın en iyi restoranı sizin evinizdir. Dışarıda yiyeceğiniz yemeklerin kalitesinin asla evinizdeki gibi olmayacağını hatırlayın. Hazır aldığınız pek çok sos, çorba ve hazır gıdayı evinizde çok daha kaliteli ve sağlıklı malzemeden yapabileceğinizi hatırlayın. Sağlıklı pişirme yöntemlerini öğrenin ve kendi yiyeceklerinizi kendiniz pişirin.

Haberin Devamı

Temiz beslenmek ne demek

ALKOL VE SİGARA ALIŞKANLIKLARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN

Zararları konusunda konuşmamıza gerek yok sanırım. Fazlasıyla konuşuldu tartışıldı. Tertemiz beslenmek sizi alkol ve sigaranın zararlarından korumaz. Nokta!

TEMİZ BESLENMENİN ÖDÜLLER BÜYÜKTÜR!

Bizler robot değiliz. Bizler insanız. Gerçek yiyecekleri sindirmek için dizayn edilmişiz. Bedenimiz doğal olmayan hiçbir şeyi sindiremez. Bu sindirememe durumu bize pek çok hastalık ve fazla kilolar olarak geri döner. Gerçek besinler ise doğanın, güneşin enerjisini hücrelerimize taşır.

Kendi doğanıza uygun beslendiğiniz zaman olmanız gereken kiloda olur, ağrılarınız, yorgunluk ve şişkinlik problemleriniz başta olmak üzere çoğu kronik rahatsızlıklarınızla vedalaşırsınız. Ayrıca parlayan cildiniz, saçlarınızla yaşsız bir güzelliğe, zihinsel bir berraklığa ve iyimser bir ruh haline kavuşursunuz. Daha iyi uyur, daha enerjik olur, hareket etmek için daha çok heyecan duyarsınız.

Haberin Devamı

Patates kızartması eşliğinde hamburger yemeği çok seviyorsunuz diye tüm bunlardan vazgeçmeye değer mi? Buyurun size tertemiz bir tarif:

KÖRİLİ KARNABAHAR PİLAVI

Malzemeler

  • 1 küçük karnabahar
  • 1 fincan ceviz
  • 3 adet taze soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • Himalaya tuzu

Hazırlanışı

  1. Karnabaharın saplarını ayıklayın.
  2. Çiçek kısmını küçük küçük doğrayın.
  3. Karnabaharları pirinç görüntüsünü alana kadar robotton geçirin.
  4. Taze soğanları ve sarımsakları doğrayın.
  5. Zeytinyağı koyduğunuz tencereye önce soğanları ardından karnabaharı ekleyin.
  6. Kısık ateşte 15-20 dakika, arada tahta bir kaşıkla karıştırarak pişirin.
  7. İçine ince kıydığınız cevizleri ve köriyi ekleyin.
  8. Tüm malzemeyi iyice karıştırın ve damak tadınıza göre tuz ekleyin.