Oya Neva Demirkol
Oya Neva Demirkol
Oya Neva Demirkol

Yeni beslenme trendi: Parmak izi diyeti

Bu diyette 8 saat uyku şart!

Haberin Devamı

Bir diğer adı da ‘metabolik denge’ olan bu diyetin en çok öne çıkan özelliği, programın tamamen kişiye özel olarak hazırlanması. Program hazırlanmadan önce kişinin fiziksel özelliklerine ve kan değerlerine bakılıyor ve kişiye, ihtiyacı olan besinlere uygun bir beslenme programı hazırlanıyor. Aynı öğünde aynı besini tüketmesi gereken bir kadın ve erkeğin bile porsiyon miktarları arasında farklılıklar olabiliyor.

[forum_post_id=1767]

5 saat arayla günde 3 öğün besin tüketiliyor

Diyette dikkati çeken bir diğer unsur da ana öğünler arasındaki zaman. Parmak izi diyetine göre günde 3 öğün besin tüketmek ve bu tüketimi 5 saat aralıklarla yapmak gerekiyor. Çünkü bu diyet programı az ve sık beslenmenin metabolizmanın dengesini bozduğunu, insülin düzeyini yükselttiğini ve acıkma ataklarını tetiklediğini savunuyor.

Haberin Devamı

Bu diyetin olmazsa olmazları neler?

Günde 8 saatlik uyku da bu diyetin olmazsa olmazlarından. Programa göre yağ yakmak için minimum 8 saat uyumanız gerekiyor. Ancak bu diyet programının tek vazgeçilmezi uyku değil. Bol su içmek, zeytinyağı, çavdar ekmeği ve günde 1 elma tüketmek de parmak izi programının olmazsa olmazlarından!

Parmak izi diyetinin hastalıkları tedavi etme gibi bir iddiası yok. Bu yüzden sadece, dengeli beslenmek, sağlıklı bir şekilde vücudunun ağırlık kontrolünü sağlamak, şeker ve metabolizma dengesini kurmak isteyenler programa katılabiliyor. Eğer hamileyseniz veya herhangi bir metabolik hastalığınız varsa parmak izi diyeti uygulamanız istenmiyor.

Bu diyeti kimlerin uygulaması sakıncalı?

Sonuç olarak parmak izi diyeti kişiye özel olarak hazırlanmış diyet programı ile kilo sorunu olan kişilere yardımcı olabileceğini savunuyor. Her ne kadar diyette kişinin önceden edindiği beslenme alışkanlıklarının düzene sokulması hedeflense de, özellikle ara öğün yapma alışkanlığı olan kişiler için diyeti uygulamak o kadar kolay olmayabilir. Dahası ara öğün yapmamak çok fazla acıkarak ana öğünlerde porsiyon kontrolünün sağlanmasını da zorlaştırıyor. Bu gibi sebeplerden dolayı özellikle herhangi bir metabolik hastalığa sahip olanların (diyabet, böbrek hastalığı, kalp-damar hastalığı, vb.), hamile veya emziren kadınların, ergenlik dönemindeki gençlerin ve çocukların bu diyeti uygulamadan önce kesinlikle diyetisyenlerine danışmalarını öneririm. Kilo vermek isteyen kişilerin ise ara ve ana öğünlerin dengede olduğu, kendilerine ve yaşam tarzlarına özel bir beslenme programını uygulamalarını tavsiye ediyorum.