Oya Neva Demirkol
Oya Neva Demirkol
Oya Neva Demirkol

Bebeğinizin çorbasında tahıla yer verin

Tahıllar bebek beslenmesinde oldukça önemli bir yer tutuyor.

Haberin Devamı

Bebeğiniz günden güne büyüyor. Artık yavaş yavaş yeni besinlerle tanışmasının zamanı geldi! Elbette onun büyüme gelişmesinin sağlanabilmesi ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için her besin öğesinden yeterli ve dengeli bir şekilde alması çok önemli. Bebeğinizin hayatı boyunca sürdüreceği beslenme alışkanlıklarının yapısını oluşturduğunuz bu dönemde, onu mutlaka tanıştırmanız gereken besinlerden bir bölümü de tahıllardır.

Bebek beslenmesinde tahılların faydaları

  • Tahıllar bebeğinizin beslenmesinde oldukça önemli bir yer tutar. Yüksek lif içerikleriyle bebeğinizin sindirim sistemini düzenleyecek olan tahıl kaynakları sayesinde kabızlık gibi sindirim şikayetleri de ortadan kalkmış olur.
  • Tahılların bu kadar önemli olmasının bir diğer sebebi ise B grubu vitaminlerden zengin olması. Vücutta enerji üretimi için gerekli olan bu vitaminler, aynı zamanda sinir sisteminin gelişmesi için de büyük önem taşır. Dolayısıyla demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerden de zengin olan tahılların tüketimi bebek beslenmesinde oldukça büyük bir öneme sahip.
  • Yararlı tahıl kaynakları sayesinde bebeğinizin ileriki dönemlerde şişman veya obez olma riski düşer. Çünkü tam tahıllı kaynaklar sayesinde henüz bebekken tokluk hissi gelişir ve ileriki dönemlerde kilo kontrolü sağlanır.

Önce sindirimi kolay olan pirinç ile başlayın

Tam tahıl tüketiminin temelini atabilmek için çocuk beslenmesinde bu besinleri mutlaka kullanmalısınız. Ancak bebekleri ilk olarak tahıllarla tanıştırırken pirinç gibi sindirimi daha kolay bir tahıl kaynağı ile başlayıp diğer aylarda kepekli pirinç, yulaf, karabuğday, bulgur gibi lif içeriği daha yüksek besinleri beslenmeye dahil etmelisiniz.

Haberin Devamı

Bebeğinizde gluten alerjisi varsa, tahıl tüketimi konusunda endişelenmeyin. Gluten alerjisi olan bebekler de tıpkı herhangi bir alerjisi bulunmayan bebekler gibi pirinç ile tahıl tüketimine başlayıp, ardından kinoa gibi glutensiz, yüksek lif ve protein içeriğine sahip besinleri tüketebilirler.

Pürelere veya çorbalara ilave edin

Bu yararlı tahıl kaynaklarını evde hazırladığınız pürelere veya çorbalara ilave edebilir, bebeklerinizin ara öğünlerinde onlara tahıl kaynaklı besleyici kek veya krakerler hazırlayabilirsiniz.

Diyetisyen
Oya Neva Demirkol