Onul Üner
Onul Üner
Onul Üner

Çocuklar diş sağlığında anne ve babayı örnek alıyor

Diş sağlığı ile ilgili aileler çocukları nasıl bilgilendirmeli?

Haberin Devamı

Çocuklara 1 yaşından itibaren dişlerin önemini, dişleri temiz tutmanın gerekliliğini, diş sağlığını kötü etkileyen yiyecek ve içecekleri anlayabileceği şekilde anlatarak eğitime başlanmalıdır. Bu konuda çocuk kitaplarından destek alabilir veya kendiniz çeşitli hikayeler oluşturabilirsiniz. 2 yaşından itibaren her akşam yatmadan önce kısa süreli de olsa, beraber banyoda diş fırçalama alıştırmalarına başlayabilirsiniz.

3 YAŞINA KADAR FLORÜRSÜZ DİŞ MACUNU

4 yaşından itibaren çocuğa emzik, biberon, parmak emme gibi alışkanlıklar bıraktırılmalıdır. Eğer bunu başarmakta zorlanıyorsanız profesyonel destek alabilirsiniz. 5 yaşına kadar şüphe duyduğunuz durumlarda, 7 yaşından itibaren ise diş hekimine düzenli olarak kontrole gidilmelidir.

Çocuklar diş sağlığında anne ve babayı örnek alıyor

Haberin Devamı

KALICI DİŞLER NE ZAMAN ÇIKMAYA BAŞLAR?

6 yaşından itibaren, en sondaki süt dişlerinin arkasından kalıcı daimi azı dişleri çıkmaya başlar ve bu yaştan sonra ortalama olarak senede bir ya da birkaç adet daimi diş çıkmaya devam eder. Özellikle bu dönemden itibaren çocuğa sabah, öğlen ve akşam yemeklerden sonra olmak üzere günde üç kez diş fırçalama alışkanlığı kazandırıldığından emin olmalısınız.

DİŞ VE ÇENE YAPISI HANGİ YAŞTA DEĞERLENDİRİLMELİ?

7 yaşından itibaren diş dizisinin, alt ve üst çenenin yapısının değerlendirilmesi için ortodontik kontrole başlanmalıdır. Bu amaçla, mutlaka ortodonti uzmanına kontrole gidilmelidir.

Çocuklar diş sağlığında anne ve babayı örnek alıyor

ERKEN YAŞTA DİŞ VE ÇENE YAPISI İÇİN HANGİ TEDAVİLER UYGULANIR?

Çoğunlukla büyüme ve gelişimi devam etmekte olan genç ve çocukların tedavisinde, çene büyümelerini yönlendirmek, çeşitli alışkanlıkları bıraktırmak veya birkaç dişte görülen konum bozukluklarını düzeltmek amacıyla bazı ortodontik tedaviler uygulanır. “Aparey” olarak adlandırılan dişlikler, üst veya alt diş dizisine takılarak kullanılırlar. Genellikle takılıp çıkartılabilirler ve akrilik yapıdan oluşurlar.

Çocuklarda kullanılan ağız içi apareyler arasında; genişletme apareyleri, genellikle alt çene büyümesini öne doğru yönlendiren fonksiyonel apareyler, azı dişlerini itici apareyler, parmak emme, dil emme, dudak emme, tırnak yeme, atipik yutkunma (yutkunurken dili ön dişlerin arasına bastırmak) gibi alışkınlık önleyici apareyler bulunur. Çocuklarda diş ve çene bozukluklarının teşhisinin 7 ila 10 yaşları arasında yapılması gerekir.