Ömer Yalçın
Ömer Yalçın
Ömer Yalçın

Anneci erkeklerle nasıl baş edilir?

Yetişkin bir erkek annesinden hala ilgi ve şefkat bekliyorsa dikkat!

Haberin Devamı

Sevgilisi ve annesi arasındaki rolünü doğru belirleyemeyen erkekler çoğu zaman ilişkide sorun yaratır. Peki, annesine aşırı düşkün olan erkeklerle böyle bir ilişki karşısında nasıl bir yol izlemelisiniz? İşte, konuyla ilgili uzmanından çözüm önerileri ve anneci erkeklerle baş etme yolları…

Anneleri tarafından sürekli şımartılan ve kontrol altında tutulan erkeklerin ileride “anne bağımlısı” halk dilinde “ana kuzusu” olma ihtimali çok yüksektir. Bu tarz erkekler ilişki seçerken de annelerinin beğeneceği veya annelerini çok sevecek ilişkiler kurmaya dikkat ederler. Bunun öncelikli nedeni annenin ilgisini ve yönlendirmelerini devam ettirmek ve anneyi kaybetme korkusudur. Anne de zaman ilerledikçe kendisiyle aynı kaygıyı paylaşır ve evlilik öncesi dönemlerinde oğlunun hayatına müdahalesi artar. Bu, zaman içerisinde karşılıklı kaygıların oluştuğu bir anne oğul ilişkisine dönüşür. Anne ve oğul, birbirinden bağımsız olma düşüncesinden korkmaya başlar. Kısacası erkek arkadaşınızın annesinin “sözde kocası” rolünü üstlendiğini söyleyebiliriz. Erkek, bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde sahip olduğu bu rolün önemini sevmektedir. Bu durumda başka bir kadınla (yani sizinle) ilişki kurmakta ve yürütmekte zorlanacaktır.

BİR ERKEĞİN ANNE BAĞIMLISI OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

Bir erkeğin anne bağımlısı olup olmadığını anlamak için bazı ipuçları verebiliriz:

  • Her gün annesini araması ya da ziyaret etmesi belirleyici olmasa da bu temasın içeriği bize ipucu verebilir. Birbirlerinin alanlarını ihlal etmeden kurulan iletişim sağlıklıdır fakat bir erkek, yanında alacağı elbiseye kadar anne onayını almadan hayatına dair kararlar alamıyorsa durum biraz daha ciddi olabilir. Bu, sağlıklı bir iletişim değildir.
  • Annesi ile sağlıklı ilişkisi olan bir erkek yeri geldiğinde ona ‘hayır’ diyebilir, kendi başına seçimler yapabilir, kararlar alabilir, annesinin kıskanacağı ya da onaylamayacağı korkusu olmadan bir ilişkiye başlayabilir, annesinin özel hayatında mutlu olması onu memnun eder. Bu, anne ile kurulan sağlıklı bir ilişkidir.
  • Yetişkin bir erkek hala annesinden ilgi, şefkat ve onay bekliyor, tek yaşamasına rağmen çamaşır ve yemek işleri için her gün eve annesi geliyorsa durup biraz düşünmelisiniz.

Anneci erkeklerle nasıl baş edilir

ERKEK, ANNESİNDEN VAZGEÇEMİYORSA…

Bazı durumlarda anne, aynı karşılığı vermese de oğlunun anneye yönelik onay alma ve aşırı ilgisiyle karşılaşılabilir. Bu gibi durumlarda çocukluk döneminde sağlıksız bir ilişkileri olduğu düşünülebilir. Anne, yetişkinlik sonrasında davranışlarını sonlandırsa ve oğlunun kendi hayatını yaşaması için müsaade etse bile oğlu için duygusal yuvasını terk etmek daha zor olabilir. Hatta bazı kişilerin evden ayrılmakta bile zorluk çektikleri gözlemlenmiştir.

Anne hiç ilgilenmiyor olsa da o her türlü ihtiyacını karşılaması ve onayını alması için annesiyle olan sağlıksız bağını kopartmaz. Bu durumda destek almayı ve büyümeyi ya da olgunlaşmayı reddediyorsa ilişkiyi sürdürmek sizin için kayıp olacaktır. Aksi halde annesine olan bağımlılığı bitiremez hatta daha kötüsü sizi annesine dönüştürmeye çalışır, annesinden olan beklentilerini size yöneltecektir.

ANNE, OĞLUNUN HAYATINA SÜREKLİ MÜDAHALE EDİYORSA…

Tam tersi durumlarda yani oğlu sorunlu ilişkiyi bitirmesine rağmen anne oğlunun hayatına müdahale noktasında geri adım atamıyorsa, erkek arkadaşınızı nazikçe sınırları belirlemesi gerektiği konusunda ikna etmeye çalışabilirsiniz. Bu konuda istekli olursa annesine kendi hayatını yaşamak istediğine dair bir mesaj verebilecektir. Aksi halde annenin tutumu giderek artış gösterecektir.

NASIL DAVRANMALISINIZ?

Özellikle ilişkinin başlarında erkek arkadaşınızın annesine karşı net bir tavır takınırsanız, annesi muhtemelen son sözü kendisi söylemek için her fırsatta kendisini gösterecektir. Bu durumda biraz zamana bırakmak daha uygun olacaktır.

İlişkide belirli bir zamanı doldurmanıza rağmen değişen bir şey yoksa artık annesiyle karşılıklı konuşma fikrini düşünebilirsiniz. Tabii ki oldukça sakin ve kendinizi açıklayıcı bir dille yaklaşmanız uygun olacaktır. Ona oğluna karşı duyduğunuz samimi ve ciddi hislerinizden bahsedebilir, bir anne olarak onun oğlu hakkında endişelenmesine hak verdiğinizi belirtebilirsiniz. İçerisinde sizin de bulunduğunuz yeni ilişkinin geliştirilmesinde ondan da destek beklediğinizi anlatabilirsiniz. Tabii ki annesiyle konuşmadan önce mutlaka partnerinizin de onayını almalısınız. Annesi muhtemelen oğluna bu durumdan bahsedecek ve bilgisi dahilinde olup olmadığını kontrol edecektir.

Anneci erkeklerle nasıl baş edilir

ANNE BAĞIMLISI OLAN ERKEKLER DÜZELEBİLİR Mİ?

“Anne bağımlısı bir erkek düzelebilir mi?” sorusu aklınıza mutlaka gelecektir. Evet, çoğunlukla bu durum düzeltilebilir ama öncelikle partneriniz, annesi ile olan ilişkisinin normal dışı olduğunun farkında ve bilincinde olmalı, bu durumu düzeltmek için bir çaba sarf etmelidir. Konuyla ilgili şikayetlerinizi ve çözüm taleplerinizi duymazdan geliyor ve bu konuda adım atmıyorsa ilişkiyi sonlandırmayı düşünmeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır.

Özellikle çocukluk dönemindeki sağlıksız anne çocuk ilişkisinden kaynaklanan bu gibi durumların düzelmesi zaman alacaktır. Özveri ve sabır gerektiren bir sürecin içerisinde olacağınızı bilmelisiniz. Düzeleceğine olan inancınız ve partnerinizin bu yönde bir çabası varsa empati ve samimiyetle yanında olmanız süreci kolaylaştıracaktır. Bu davranışları partneriniz istememesine rağmen zorla değiştirme çabası içerisine girmeniz durumu daha kötü bir hale sokar. Erkek arkadaşınız öfkeli, saldırgan, yargılayıcı, zorlu biri haline gelebilir.

Klinik Refleksolog ve Psikolog
Ömer Yalçın