Değişim rüzgarları esiyor,bedenim değişiyor!

Çocukluktan ergenliğe geçiş sürecinde neler değişir? İşte cevapları...

Haberin Devamı

Bir gün danışanlarımdan biri 13 yaşındaki oğlu için şöyle demişti; “ Bir gün işten geldim, çoluk çocuk yemek yedik , herkes dersini çalıştı ve iyi geceler diyerek uyuduk. Sabah uyandım ve duşa girdim, her zamanki gibi okula yetişme teleşındaydı hanım ve çocuklar, hiç tanımadığım bir ADAM sesi “ ANNE GÖNMLEĞİM NERDEEE? “ diye bağırıyordu. Aman tanrım bu da ne, nasıl bir adam sabahın köründe bizim eve girer ve ANNEE diye bağırır? Hızla duştan çıktım, korkmuş bir şekilde mutfağa girdim, yabancı hiç kimse yoktu, meğer bizim oğlanın bir gecede sesi kalınlaşmış “

Değişim rüzgarları esiyor,bedenim değişiyor

Bu örnekte de gördüğümüz gibi öyle hızlı değişimlerin yaşandığı bir dönemdir ki ergenlik dönemi, anne babalar bile bu hızlı değişime adapte olmakta zorlanabilir.

Haberin Devamı

Peki nedir bu değişiklikler;

BEDEN ÖLÇÜLERİNİN DEĞİŞMESİ:

1. Boy uzamasının en fazla olduğu dönemdir.
2. Ağırlık artışının olduğu, şişmanlık dönemidir. Kalça, bacak, karın, boyun ve yanaklar yağ toplanır. Erinlik sonunda boy uzadıkça ve cinsel olgunluk tamamlandıkça şişmanlık kaybolur. Hormonların düzene girmemiş olmasından dolayı , iştah artar ve düzensiz yeme başlar.
3. Beden oranlarında değişiklikler olur. Bedenin bütün bölümlerinde büyüme hızı aynı olmadığından oransız bir görüntü ortaya çıkar. Burun,eller, ayaklar, kollar ve bacaklar öncelikle büyürler. Orantısız büyüme sakarlıkları da beraberinde getirir.
4. Ek cinsiyet özellikleri: Her iki cinste de ter bezlerinin büyümesi ile terleme artışı bütün vücutta olmakla birlikte özellikle koltuk altında ve kasıklarda artar. Derideki yağ bezlerinin fazla çalışmasıyla cilt altında yağ birikimi olur ve özellikle yüzde sivilceler oluşur. Ses telleri değişime uğrayarak özellikle erkeklerde akortsuz bir ses oluşur. Koltuk altı ve genital bölgelerde kıllanma başlar.
5. Esas cinsiyet özellikleri:

 Değişim rüzgarları esiyor,bedenim değişiyor

Haberin Devamı

Erkeklerde testosteron hormonunun salgılanmasıyla penis ve testisler büyür ve testisler olgunlaşır. Sperm üretimi başlar. Erkek üreme organları gerekli olgunluğa ulaştıktan sonra gece boşalmaları (ıslak rüyalar) başlar. Cinsel rüyalar, sıkı giysiler, çok örtünmek , kabızlık, idrar torbasındaki fazlalık nedeni ile olur. Ebeveyn tarafından çocuk bu konuda bilgilendirilerek suçluluk duygusu ve panik engellenmelidir.

Değişim rüzgarları esiyor,bedenim değişiyor

Kızlarda ise overler salgıladığı hormonlarla (östrojen) vajina, rahim ve yumurtalık olgunlaşır. Adetleri başlatır ve ek cinsiyet özelliklerini düzenler. İlk ay halinden sonra bir yıl hatta bazen daha uzun bir süre düzensizlikler görülebilir. Erken olgunluğa girenlerde bu dönem uzunca olursa da, geç olgunlaşanlarda oldukça kısadır. İlk ay hallerinde baş ağrıları, sırt ağrıları, kramplar, karın ağrıları, vb. bedensel şikayetler görülebilir. Bunların etkisiyle kızlar yorgun, huzursuz, sinirli, psikolojik bir çöküntü içinde olabilirler. Ay halleri normale girdikçe bu sorunlar da kaybolur.

Haberin Devamı

ERGENLİĞİN SON DÖNEMİNDE (17-21 YAŞ)

Ergenliğin son döneminde büyüme atılımı yavaş yavaş durur. Bu gelişim ergene kas hareketleri ve çalışmaları arasında ahenklilik sağlar. Ağırlık vücuda orantılı bir biçimde dağıldığından vücut oranları yuvarlaklaşır. Beden bölümlerindeki orantısızlıklar kaybolup normal oran oluşmuştur. Cilt, kötü beslenme alışkanlığı yoksa düzelmiş, sivilceler kaybolmuştur. Yüzde, vücutta ve baştaki kıllar ve saçlar gelişmelerini tamamlayıp en olgun duruma gelmişlerdir. İç organlardaki büyüme yetişkinliğin başına kadar sürer . Karşı cinse olan ilgi yoğunlaşır. Duygusal ve kişilik gelişimi devam eder. Fiziksel güçte erkek-kız farkı bu dönemde en belirgin hale ulaşmıştır.

Haberin Devamı

[fotogaleri=670,3257,687]

Yazarın Tüm Yazıları