Alkolik ebeveynler

Alkolizm, evin içinde yaşayan bir dinazor gibidir. Dışarıdan bakıldığında görmemek mümkün değildir fakat o evin halkı bu canavardan nasıl kurtulacaklarını bilemedikleri için onu görmezden gelmeyi tercih eder ancak bu şekilde hayatlarını sürdürebilirler.

Haberin Devamı

Ne yazık ki toplumun büyük sorunlarından biri de alkolizm. Genellikle bu gerçeği ne alkolikler ne de aileleri kabul etmek istemez.

Alkolizm, evin içinde yaşayan bir dinazor gibidir. Dışarıdan bakıldığında görmemek mümkün değildir fakat o evin halkı bu canavardan nasıl kurtulacaklarını bilemedikleri için onu görmezden gelmeyi tercih eder ancak bu şekilde hayatlarını sürdürebilirler.

Alkolik babalara sahip olan çocuklar, daha küçük yaşlarda sır tutmayı öğrenirler. Bir süre sonra her şey o kadar doğalmış gibi gelir ki evdeki herkes üç maymunu oynayarak (görmüyorum, duymuyorum, konuşmuyorum) yaşamaya çalışır. 

Babası alkolik olan bir danışanım çocukluğunu bakın nasıl hatırlıyor…

Babam sert adamdı, sevgisini hiç göstermezdi. Bazen gecenin bir yarısı, sonuna kadar zili çalar, “Yatıyor musunuz siz, babanıza hiç saygınız yok mu, insan babasını beklemez mi? “ diye bağırırdı. Bazen de sabaha karşı annem merak eder, onu balkonda beklerdi. Sonra ağabeyimi kaldırırdı, “Git bak bakalım nerede kaldı?” diye. Ağabeyim sokaklarda babamı arardı, bir yerlerde sızmış bulur, sürükleyerek eve getirirdi. Eğer kendinde değilse içimiz rahat ederdi, çünkü bizi dövecek, hatta kavga edecek hali bile olmazdı.

Haberin Devamı

Çok küçüktüm, herkes babasını sırtında taşıyarak getirir sanırdım. Babamın ayakkabılarını çıkarmak benim görevimdi. İşin garip tarafı “Biz ne yapıyoruz, niye yapıyoruz?” diye hiç sorgulamazdık.

Ailemizin büyük sırrıydı, hiç kimse bilmemeli, duymamalıydı. Sabah olduğunda babam işine giderdi, esnafla sohbet ederdi, her şeyin yolunda gittiği normal bir aile gibi yaşardık.

Maalesef ne bir gün top oynadık, ne de maç seyrettik. Hep “Vaktim yok, yorgunum” derdi, evde asla gürültü istemezdi.

Yıllar sonra fark ettim, yaşadığımız bu büyük işkence annemi ve bizi birbirimize bağlayan en önemli ve tek bağdı. 

Alkolik bir ebeveyne sahip olan çocuklar;

  • ‘Normal aile’ oyunu oynanırken, derin yaralar alırlar.
  • Küçük yaştan itibaren sır tutmayı öğrenirler.
  • Alkolik olan bireyle çocuk gibi ilgilenilmek zorunda kalındığından, evdeki asıl çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçları görmezden gelinir.
  • Özgüvenlerini kaybederler.
  • Utandıkları için arkadaş edinmekte güçlük çekerler.
  • Ya çekingen ve içe kapanık olurlar ya da hırçın ve saldırgan.
  • Gördüklerini, duyduklarını, hissettiklerini sürekli inkâr etmek zorunda kalırlar.
  • Alkolik olan ebeveynlerini iyileştiremedikleri için suçluluk duygusu yaşarlar.
  • Gerçek duygu ve düşüncelerini saklamak için yalan söylerler.
  • Bir gün büyüdüklerinde de başkalarının kendilerine yalan söylediğini sanarak kimseye güvenemezler.
  • Büyük sırrı paylaşan aile bireylerine karşı sadakatle bağlı olurlar.
  • Bu sadakat duyguları ileride eşlerine ya da ait olmaya çalıştıkları gruplara karşı körü körüne bağlılık şeklinde devam eder.
  • Genellikle farkında olmadan tıpkı kendi ebeveynleri gibi aciz ve çaresiz olan eşler seçerler. Kurtarıcı misyonu edinerek onu korur, kollar, iyileştirmeye çalışırlar.
Yazarın Tüm Yazıları