Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Tatilde zamanı iyi değerlendirin

Öğrenciler için en uzun tatil Türkiye’de. Bu dönemde bazı uzmanlara göre çocuklar dersten, öğrenmeden kopuyor, bazılarına göre de tam tersi dinlenmek için fırsat oluyor.

Haberin Devamı

Öğrenciler için en uzun tatil Türkiye’de. Bu dönemde bazı uzmanlara göre çocuklar dersten, öğrenmeden kopuyor, bazılarına göre de tam tersi dinlenmek için fırsat oluyor. Özellikle üç ayı sıcak geçen bir ülkede sahil kenarlarına giden çocuklar şanslı. Ama bu uzun tatil dönemi çocukların bazı yönlerinin geliştirilmesi için de bir fırsat aynı zamanda. Davranış Bilimleri Klinik Psikologu Şeyda Özdalga, bu dönemin özellikle çocukların sorumluluk gelişiminin sağlanması için bir fırsat olduğunu belirtiyor. Özdalga, “Saat kurup yataktan kendi başına kalkması, ayakkabısını bağlaması, tuvalet temizliğini yapması, giysilerini kendi seçip giymesi, dişlerini düzenli fırçalaması, tabağını kaldırması gibi sorumlulukları alması konusunda destekleyici olun ki ödev yapma sorumluluğunun da temelleri atılmış olsun” diyor.

Haberin Devamı

Özdalga’nın dediği gibi aslında tatil dönemi çocuklarla ailelerin birlikte geçirdiği en iyi değerlendirilmesi gereken zamanlardan biri. Aile büyükleri ile dinlenerek, eğlenerek zamanı geçiren çocuklardan bazıları yurt içi ve yurt dışında yaz kamplarına, yaz okullarına gidecek; spor, sanat, yabancı dil etkinliklerine katılacak. Bazıları denizin, havuzun, güneşin, sokakların keyfini çıkaracak. Çoğunluğu istediği saatte yatıp istediği saat kalkacak, yemek düzenini değiştirecek, televizyonun kumandasına daha çok sahip olup bilgisayar oyunlarıyla daha sınırsız oynayacak.

Psikolog Şeyda Özdalga, her şey bitip tatil dönemi sona erdiğinde düzen, program, çalışma demek olan okul dönemine geçerken birçok çocuğun strese girebileceğini belirterek, şunları söylüyor:

Okulların başlamasıyla davranışsal ve duygusal sorunlar görülebilir. Ödevlerini erteleyenler, yapamayanlar, arkadaş ilişkileriyle ilgili sosyal sorun yaşayanlar, akademik başarılarıyla ilgili öğrenme, dikkat problemi olanlar, öğretmen ve okulla ilgili olumsuz anıları olanlar, yüklü bir sınav temposuna hazırlananlar ve tatilin eğlencesine doyamayanlar; isteksizlik, dersler, okul, arkadaşlar, öğretmenleri gibi okulla ilgili şikâyetlerini dile getirmeye başlayabilirler.

Haberin Devamı

Keyifli ve rahat dönemden sınır, disiplin, kurallar, sınav maratonu dönemine geçişe uyum sağlamanın bazı koşulları var. Okul açılınca görülebilecek, derslere uyum sağlamak, dikkat, konsantrasyon ve ders performansıyla ilgili davranışsal sorunlar ile öfke, yorgunluk, isteksizlik gibi duygusal sorunların düzenlenmesi bu koşullara bağlı. Okulu ve dersleri sevmeyenler, öğrenme, dikkat ve sosyal sorunlar yaşayanlar, okul kaygı ve fobisini daha çok yaşar. Tatilde planladıkları gibi hem dinlenip hem eğlenenler hem de ödev sorumluluklarını yerine getirenler ise daha rahat olurlar.