Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Okul öncesi-I

Ve nihayet oluyor, okul öncesi eğitim 2013’te zorunlu hale geliyor. Zor ve uzun bir yolculuk ama, iyi bir umut ışığı var. Ne olursa olsun çocuğun hayatında okul öncesi eğitimin büyük önemi var. Çünkü, 3 yaşa kadar çocuğa ne veriyorsanız, ilerde onu alıyor

Haberin Devamı

Zorunlu Eğitim 5 Yaşta Başlayacak

Ve nihayet oluyor, okul öncesi eğitim 2013’te zorunlu hale geliyor. Zor ve uzun bir yolculuk ama, iyi bir umut ışığı var. Ne olursa olsun çocuğun hayatında okul öncesi eğitimin büyük önemi var. Çünkü, 3 yaşa kadar çocuğa ne veriyorsanız, ilerde onu alıyorsunuz.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü bir kadın. Üstelik 2 ve 9 yaşında iki oğlu olan bir anne. Anne olunca bence insan hayata daha farklı bakıyor. Hele de küçük çocuğa sahip olunca duyarlılığı daha da artıyor.

Genel Müdür Funda Kocabıyık da işte tam onlardan. Yani heyecanlı ve çocuk seviyor. Üstelik çalışan bir kadın olarak çocuk büyütmenin zorluklarını gayet iyi biliyor. Bu nedenle Türkiye’yi il il gezerek, okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak için çabalıyor. UNİCEF’le bu konuda ciddi iş birliği yapılmış, Avrupa Birliği’nden milyon dolarlık bütçeler alınmış.

Haberin Devamı

Yani anlayacağınız, uzak değil. Kısa zamanda 5 yaştan itibaren bütün çocuklar okullu olacak. 2013’te bütün hazırlıklar tamamlanırsa zorunlu eğitim yaşı küçülecek.

En Önemli Sorun Öğretmen Eksiği ve Binalar

Ama, bu uzun ve zor yolculukta Bakanlığın birçok engeli aşması gerekiyor. Şimdilik en büyük engel öğretmen eksiği, fiziki imkanlar. Yani Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu düşünürseniz her ilçeye, her köye anaokulu açmak ve buralara öğretmen göndermek zor. Sadece buralarda değil, İstanbul gibi büyük bir yerde de aynı sorun var. Çünkü, okul öncesi eğitimin en geri kalan yerlerinin başında İstanbul geliyor.

İstanbul’da en önemli sorun öğretmen değil, okul için arsa bulmak. Taşı toprağı altın kentte kurum yaptırmak için yeterli arsa yok. Bu nedenle Bakanlık bir hayli zorluk çekiyor. Ancak, araştırmalar sürüyor.