Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Karne sendromu-1

Önümüzdeki hafta karneler alınacak alınmasına aman ne olur evleri çocuğa dar etmeyin.

Haberin Devamı

Önümüzdeki hafta karneler alınacak alınmasına aman ne olur evleri çocuğa dar etmeyin. Özellikle siz annelere sesleniyorum. Asla ve asla çocuğunuzu arkadaşıyla kıyaslamayın, yarıştırmayın. İma bile etmeyin. Onda derin izler bırakmayın.

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Alpaslan Dartan, özellikle aileleri karne fobisi konusunda uyardı. Okul çağında bulunan çocuk ve ergenlerin tam da bu dönemde kendilerini korumasız ve yalnız hissetiklerinde ortaya çıkabileceğini söyleyen Dartan, “Karne sonucunda ail eve çevreden göreceği tepkinin az ya da çok farkında olan çocuklar bu tepkilere yanıt vermeyecek güçsüzlükte olabilirler. Doğal olarak yaşam alanları daralmış ve çaresizlik hissi yaşamış olabilirler” diyor.

Babalar da belki yapıyordur, ama çocukların eğitimiyle en çok ilgilenen biz anneler farkında olarak ya da olmayarak çocuklarda bu tür korkuların yaşanmasına izin vermeyelim.

Haberin Devamı

Bakın Dartan, bu konuda ne diyor:

“Belirgin bir yaşı olmamakla beraber okulöncesine başlayan çocuklarda okul fobisi olarak baş gösteren duygu durumu özellikle ortaokul ve lise düzeyinde öğrenilmişlikler ve deneyimlerle daha çok karne fobisine dönüşebiliyor.

Okul başarısına ilişkin yapılan araştırmalarda, çocukların başarısızlıklarının yaşları ve sınıf seviyeleri arttıkça yükseldiğini gösteriyor. Bu da daha çok 9-10 yaşlarından 17-18 yaş aralığında okul başarısızlığına ilişkin yakın çevrenin gösterdiği olumsuz yaklaşımlar ve tepkilerin çocuklarda karne dönemlerinde artarak devam eden duygusal travmalar yaşamaları anlamına geliyor.”

Peki ama karne fobisinin belirtileri neler?

“Korku, kaygı ve endişe durumlarında başa çıkılamaz bir duygulanım ve bunun bedenimizde yansımaları olan tıkanma, boğulma ve gerginlik yaşarız. Aynı zamanda vücutta bazı fiziksel belirtiler de görülür. Kalp çarpıntısı, terleme, mide ağrısı, titreme, ishal, kabızlık, el ve ayak parmaklarının soğukluğu, baş ağrısı vb. gibi sıkıntılar ortaya çıkar. Tüm bu belirtilerin tümü ya da bazıları her çocukta aynı biçimde ortaya çıkmasa da şiddeti tüm çocuklar için ağırdır. “

Haberin Devamı

Aman anneler özellikle öz güveni yeterince gelişmeyen, farkındalığı ve sorumluluk bilinci oturmayan çocuklara bin kat daha özen gerektiriyor.

Karne fobisi neden oluşur?

Çocukların kişilik özellikleri 3-10 yaşları arasında belirginleşmeye başlar. Sosyal ve duygusal alanda hep desteklenmiş, olumlu iletişim becerileri kurabilmeyi öğrenmiş çocuklar genel olarak başarı ve başarısızlıklarının sorumluluğunu alabilmektedirler. Özellikle öz güveni yeterince gelişmemiş, farkındalığı ve sorumluluk bilinci yeterince gelişmemiş çocuklardan bu tür yakınmaları daha çok duyarız.

Elbette ki bu özelliklerin geliştirilmesinde en önemli faktör anne-baba ve ailenin yakın çevresidir. Okul başarısızlığı asla bir neden bağlanamaz, bunun için çocuk merkezinde ona etki eden tüm faktörlerin (aile, çevre, okul, öğretmen, arkadaşlıklar ve genetik yapı) etkisi vardır.

Haberin Devamı

DEVAM EDECEK…