Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Kaliteli uyku başarıyı da getiriyor

Sabahları uyanmak bilmeyen, akşamları uyumamak için çeşitli numaralar çeviren oğlumla ilköğretimi 8’inci sınıfı bitirirken savaşımız hala devam ediyor.

Haberin Devamı

Bizim evdeki ergen irisinin oldum olası uykuyla arası pek iyi değildir. Doğduğu ilk aylarda “Ne kadar şanslıyım, bu çocuk geceleri uyuyor” sözünü tersine çevirdiği 13 yıl boyunca bizim yatağa gönderme savaşımız devam ediyor. Sabahları uyanmak bilmeyen, akşamları uyumamak için çeşitli numaralar çeviren oğlumla ilköğretim 8’inci sınıfı bitirirken savaşımız devam ediyor. Bu süreçte boş durmadım. Uzmanlarla konuştum, denemediğim şey kalmadı. Klasik müzik, oda dizaynı, ışık düzenlemeleri, birlikte kitap okumalar, yatağa birlikte uzanmalar kısa süreli olsa da işe yaradıysa, sonrasında hep yeni bir yöntem arayışına girdim.

Şimdi boyuna posuna bakıp, “Ben çocuk değilim” diyerek erken uyumayı reddediyor. Sakın onu saat 21.00’de yatağa gönderdiğimi düşünmeyin. Sözünü ettiğim saatler 23.00 ve sonrası. Tamam yazın uyku düzeni bozuldu, şimdi ona ayak uydurmaya çalışıyor ama yine de uyuması gece yarısını buluyor. Üstelik okulu açıldı ve yoğun bir temponun içinde. Hadi uyumayı sevmiyor anlıyorum da, ama bizimki uyanmayı da sevmiyor. Sabah önce güzel sözcükler fısıldayarak, öpücüklerle güne başlamasını sağlamaya çalışıyorum. Nafile... Sonrasında sesler çıkararak rahatsız olup yataktan çıkmasını bekliyorum, yine işe yaramıyor. Son olarak bu kez rap rap yaparak odasına gidip, uyanması gerektiğini belirtiyorum. Yine de işe yaramıyor.

Haberin Devamı

Eğitim uzmanları ve tabii ki babası da benim onu uyandırmamın doğru olmadığını, onun kendi kendine uyanması gerektiği konusunda hem fikir. Ama yaşamaları gerekiyor. Baba evden erken çıkıyor ve bu konuda hala haklı olduğunu düşünüyor. Eve alt ve üst kattakileri uyandıracak bir çalar saat almak da yetmedi. O minik elleri sabah saatlerinde kendini rahatsız eden saatin alarmına dokunması yetiyor.

Hadi bunları bırak, uyansın da nasıl uyanırsa uyansın diyorsunuzdur şimdi. İş o kadar kolay değil. Benim ergen irisi uyumayınca hırçın, sinirli, çatlak birine dönüşüyor. Nemrut, etrafındakilere çatan kocaman bir adam oluyor. Anlayacağınız uykusuzluk ona yaramıyor. Doğal olarak yaşına uygun olarak belli bir saat uyuması gerekiyor. Okulda konsantrasyon sorunu yaşıyor, eminim dersleri anlamakta zorlanıyor. Dikkati azalıyor.

Haberin Devamı

Şimdiki yöntemim odasında birlikte sohbet edip, eline kitabı vermek. Ama uykusu geleceği yerde, tam tersi etki yapıyor. Bütün bunlar muhabbet etme şevkini arttırıyor. Sorduklarına sıkıysa cevap verme. Kitaptaki bir kelime, bir atasözü ya da deyim. Ya da bir yerle ilgili doyurucu yanıt. Sabır ve inatla cevap vermeye çalışıyorum. Ne kadar sürer bilmem, bir düzen oturtuncaya kadar ya da yöntem buluncaya kadar devam.

UYUMAMAK İÇİN DİRENEN İNATÇI MİNİKLER İÇİN HAZIRLAYACAĞINIZ SÜPER BİR TARİF! UYKU GİTİREN BU MUZLU KARIŞIMLA   UYUMAYAN ÇOCUK KALMAYACAK. H:CEVİZİ SÜTÜNDE KARANFİLLİ SICAK MUZ TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!