Nilay Uzun İnan
Nilay Uzun İnan
Nilay Uzun İnan

8 günde baştan aşağı İtalya

Tarih ve romantizm dolu şehir Roma, Ortaçağ büyüsü Siena, sanat kenti Floransa, efsane şehir Venedik, masalsı aşk şehri Verona, Alp Dağları’nın eteklerinde yer alan Como, Cenova’nın incisi Portofino ve meşhur Pisa Kulesi bu yazıda!

Haberin Devamı

Beni takip edenler bilirler, bir haftadır yazamadım. Çünkü uzun zamandır kapsamlı bir İtalya turu yapmak isteyen ben, sonunda bu hayalimi gerçekleştirmiş bulunuyorum :)

Malum seçimleri bekledik ve seçim sonrası buralardan sekiz günlüğüne uzaklaştık. Bu sekiz gün bana ilaç gibi geldi. Sizlere elimden geldiğince İtalya’da mutlaka görmeniz gereken belli başlı yerleri kısaca aktarmaya çalışacağım yalnız her ne kadar doya doya gezsek de daha görülmesi gereken çok yer var, bunu en baştan belirteyim!

Biz tatilimizi turla gerçekleştirmedik. Gitmek istediğimiz, birbirine yakın şehirleri seçtik ve araba kiralayıp, navigasyonu kullanarak yola koyulduk. Her şeyi kendimiz ayarladık hatta gezeceğimiz şehirler dışında her şey spontane gelişti. Gitmeden dersime çok iyi çalıştım; nerede ne yenir, hangi şehirde nereler görülmeli, şehirler arası mesafe ne kadar gibi birçok konuyu araştırmıştım. Elime de İtalya haritasının bulunduğu aynı zamanda İtalya’yı tanıtan bir cep kitabı aldım. Bunların dışında İtalya’nın ara sokaklarında bir sürü yer keşfetmek, aynı gün içerisinde telefondan otel seçmek sürpriz oldu. Plansız olmanın ayrı bir keyfini de yaşadım bu tatilde :)

Haberin Devamı

Rotamız şu şekildeydi. Önce uçakla Roma’ya gittik. İki gün Roma’da kaldıktan sonra sırasıyla (bazı yerlerde günü birlik, bazı yerlerde bir gün yatılı) Siena, Floransa, Venedik, Verona, Milano’da Como, Cenova’da Portofino ve Pisa’yı gezerek son olarak tekrar uçağımızın kalkacağı Roma’da bir gün daha kaldık. Bir kıyıdan diğer bir kıyıya baştan aşağı dolaştık. İtalya’nın yollarında gitmek de ayrı bir keyifti yalnız sürekli paralı yollar sizi yiyip bitirebilir haberiniz olsun! Yolunuzu biraz uzatarak parasız yolları da tercih edebiliyorsunuz güzergaha göre tabii. Gitmeden önce en merak ettiğim yerler Verona ve Siena idi. Gezdikten sonra da merak ettiğime değmiş çünkü ikisi de favorilerim oldu :)


Tarih ve romantizm dolu şehir: Roma

8 günde baştan aşağı İtalya

Haberin Devamı

Tekrar ediyorum, her yeri ayrıntısıyla anlatsam haftalar sürer o yüzden kısa kısa bilgiler vererek yazıma devam edeceğim. Her gezdiğim yeri ayrı beğendim gerçekten, bu tatilde hiç “keşke” dediğim bir şey olmadı. Siz de kesinlikle en çok günü Roma’ya ayırın. Gerçekten büyüleyici bir şehir. Özellikle Vatikan ve Trastevere müthiş! Roma’nın merkezinde yer alan Colosseum, Fontana di Trevi (Aşk Çeşmesi), Piazza di Spagna (İspanyol merdivenleri) ve Castel Sant’Angelo birbirine çok yakın. Şehrin ortasından geçen Tiber Nehri’nin öbür tarafında ise Vatikan San Pietro Meydanı, Trastevere, Pantheon ve Piazza Navona birbirine yürüme mesafesindeler. Siz siz olun meydanlarda yer alan restoranlarda, kafelerde yemek yemeyin. Müthiş lezzetler ara sokaklarda gizli. Her bir sokağa girip çıkın bakın gizli saklı köşelerde ne mekanlar, ne kiliseler, ne dükkanlar, ne galeriler var... Şehrin her köşesini keşfetmek kolay olmasa da antik şehir tarafında yoğunlaşıp hem tarihi hem de çevreyi öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Ayrıca önemli bir ayrıntı, İtalya’da tarihi yapıları ve müzeleri gezme kuralları biraz değişebiliyor. Bazı müzeler restorasyon nedeniyle kapalı, bazı dükkanlar öğle tatilinde çalışmıyor, bazı binalar erken kapatılıyor, uzun kuyruklarda da beklemeyi istemiyorsanız önemli müzeler, katedraller için hafta sonunu tercih etmeyin.


Bir ortaçağ büyüsü, görkemli Siena

8 günde baştan aşağı İtalya

Siena favorilerimden, mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken bir yer. Siena Ortaçağ’ı temsil ediyor. Prag’daki o masalsı hava, burada da hakim. Engebeli bu şehrin içerisine arabayla girmeyin, sanırım yasak zaten. Burada taksi bile zor bulursunuz. Yürümek çok daha keyifli zaten. Piazza del Campo, tam şehrin merkezinde yer alıyor. Campo’ya yakın Duomo, İtalya’nın en görkemli Gotik katedrallerinden biri. Burası Divina Bellezza olarak geçiyor. İçerisinde katedral ve müze yer alıyor. Duomo’nun içi büyüleyici hele mermer zemini müthiş. Bu şehri gezerken her bir sokakta ayrı bir tarihi yapı karşınıza çıkıyor, hiçbir sokağı atlamayın gezerken. Tarihi yapılarının yanı sıra ara sokaklarda şık restoranlara ve butiklere de rastlayabilirsiniz. Ayrıca Siena’ya gelmişken Toscana’nın meşhur şaraplarından da almadan dönmeyin derim.

Haberin Devamı

Tarih ve sanat dolu şehir: Floransa

8 günde baştan aşağı İtalya

Şehre inerken yolunuzun üstünde Michelangelo Tepesi’ne rastlayacaksınız. Buradan şehri tepeden inceleyebilirsiniz. Kent merkezine gelince de şehrin en eski ve dikkat çeken köprüsü Ponte Vecchio ile karşılaşacaksınız. Köprü nehir tarafından bakıldığında çok güzel ama sağlı sollu kuyumcularla çevrelenmiş iç tarafı benim pek hoşuma gitmedi açıkçası. İnanılmaz bir yoğunluk vardı, Kapalıçarşı’yı turistlerin neden çok sevdiğini bir kez daha görmüş olduk. Kısacası burada gezmeniz gereken yerleri sıralayacak olursam: Santa Maria del Fiore kilisesinin üzerine kurulmuş Duomo, Piazza San Marco, Piazza della Signoria, Galleria degli Uffizi, Piazza Santa Croce, Mercata Nuovo, Piazza Santa Maria Novella ve Palazzo Pitti’nin civarı… Tarihten biraz sıkıldık diyorsanız da Boboli Bahçeleri’ni tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Efsane şehir: Venedik

8 günde baştan aşağı İtalya

Venedik’te bir gün kalsanız bence yeterli ama eşi benzeri olmayan palazzo’ları, kanalları ve köprüleri kesinlikle görülmeye değer! Kalabalık bir şehir, her yer turist dolu. Meydanlardan çok burada da kalabalıktan uzak köşeler, sokaklar, kafeler benim daha çok ilgimi çekti. Büyük Kanal’ın arkalarında gezerken her bir köprünün altından ayrı bir gondolun geçtiğini göreceksiniz. Venedik’te gondolla gezmek ölmeden önce yapılacaklar listesindeydi benim için :) Bu müthiş duyguyu görmeyip benim gibi yaşayabilirsiniz de. Evet, pahalı ama bence buraya kadar gelmişken kendinizi bu zevkten mahrum etmeyin. Rönesans mimarisinin çarpıcı örneklerini göreceksiniz bu şehirde. Piazza San Marco ve civarını mutlaka dolaşın. Dükler Sarayı’nın arkasındaki hapishaneyi gondolla gezerken görme şansı yakalayabilirsiniz. Gezilmesi gereken müze ve kilise mevcut ama bence burada yapılacak en güzel aktivite gondola binip şehrin güzelliğinin tadını çıkarmak :) Bir de vaporetto denilen teknelere mutlaka binin.


Masalsı aşk şehri: Verona

8 günde baştan aşağı İtalya

2010 senesinde izlediğim “Letters to Juliet” filmi sayesinde hayran kalmıştım Verona’ya… Verona’dan Siena’ya uzanan bir aşk hikayesine tanık olacağınız bu filmi kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. İzledikten sonra siz de benim gibi Verona ve Siena’ya gitmek için can atacaksınız eminim. Shakespeare’nin eseri Romeo ve Juliet’in geçtiği aşk şehri Verona’ya gelir gelmez Piazza Bra’yı göreceksiniz ilk olarak. Meydanda Roma Arenası karşınıza çıkacak. Şu sıralar arenada görülecek pek bir şey yok aslında ama yaz geceleri ünlü operalara ev sahipliği yapıyormuş burası. Bu meydandan Casa di Giulietta Cappelletti’ye (Juliet’in evi) doğru gösterilen okları takip ederken şık butiklere ve restoranlara rastlayacaksınız. Devamında Juliet’in Evi’ne geldiğinizi önünüzde toplanmış kalabalıktan anlayacaksınız zaten. Muhteşem bir yer. Evin içini mutlaka gezin, o meşhur balkonuna çıkın, dileklerinizi hem duvarlara yazın hem de ağaçlara asın tıpkı benim yaptığım gibi :) Sonrasında meşhur pazar yeri olan Piazza delle Erbe’yi ve hemen dibindeki Piazza dei Signori’yi gezin. Burada bir sürü kafe yer alıyor. Sokaklarda adım adım dolaşın ve Verona’nın tadını çıkarın.


Yeşilliklerle kaplı Como Gölü

8 günde baştan aşağı İtalya

Yeşilliklerle kaplı, sıra sıra dizilmiş Alp Dağları’nın eteklerine kurulmuş Como… Burada yapılacak çok fazla şey yok belki ama kesinlikle görülmeye değer. Burada fünikülere binip Como’yu tepeden seyre dalabilirsiniz, tekne turuyla gölde keyifli birkaç saat geçirebilirsiniz ya da yakın çevredeki gölleri ziyaret ederek keşfe çıkabilirsiniz. Ama mutlaka Como Gölü kenarında enfes manzara ve temiz havaya karşı bir şeyler yiyip içmeyi ihmal etmeyin.


Cenova’nın incisi: Portofino

8 günde baştan aşağı İtalya

Cenova’nın doğusunda Riviere di Levante’nin en şahane yeri Portofino… Marinası, yeşilliklerle kaplı tepeleri, durgun masmavi denizi ve palmiyelerle çevrelenmiş, begonvillerin renklendirdiği özel villalarıyla sizi büyüleyen bir sahil kenti. Burada sadece ama sadece yürüyüş yapın, etrafı dolaşın, hava güzelse denize girin ve manzaraya karşı kafelerdeki yemeklerin tadını çıkarın.


Görüntüsüyle etkileyen Pisa Kulesi

8 günde baştan aşağı İtalya

Evet, Pisa Kulesini gitmişken görmek güzel ama burada pek bir şey yok en baştan söyleyeyim. Eğer yolunuz buradan geçmiyorsa kesinlikle yolunuzu burası için değiştirmeyin. Bu beğenmediğim anlamına gelmesin ama 1 saat kalsanız yeterli olacak bir yer. Meşhur eğik kule Pisa’nın ziyaretçi sayısı çok fazla. Önünde klasik eğik kuleyi düzeltme edasıyla çekilen fotoğrafların sayısı inanılmaz :) Biz buna ortak olmadık bu arada :) Halkın üzerine yattığı, yemyeşil bir meydanda yer alan Pisa Kulesi’nin bulunduğu alana Piazza del Duomo deniyor. Burada, Campanile’nin (eğik kule) yanı sıra vaftizhane, katedral ve Campo Santo mezarlığı yer alıyor.

İtalya’da alışveriş ve yeme-içme

İtalya’da giyim-kuşamdan çok yeme-içmeye para harcamanızı tavsiye ederim. İtalyan markaları burada Türkiye’den kesinlikle daha pahalı. Vaktiniz varsa outlet’lerine gidebilirsiniz illa alışveriş yapacağım diyorsanız. Yalnız Verona ve Como’ya yolunuz düşerse ara sokaklarında saklı kalmış, ünlü olmayan bazı mağazalarda inanılmaz kaliteli şeyler bulacaksınız.

Kafelerine gelince dediğim gibi meydanlarda yemek yemeyin, kahve-tatlı olabilir ama yemeği ara sokaklardaki küçük kafelerde, ristorantelerde yiyin mutlaka. Her gün farklı yerlerde tiramisu yiyen biri olarak denemenizi tavsiye ederim. Yalnız tiramisu ile sınırlamayın kendinizi özellikle kaliteli bir yerde oturduğunuza inanıyorsanız ana yemek ve tatlı için mutlaka garsonun önerilerine kulak verin.

İtalyan mutfağına ve mimarisine bayılan biri olarak ben çok keyif aldım bu geziden. Yalnız daha önce giden kişilerin önerilerine de açığım. Eğer aklınıza eklemem gereken, özellikle kafe isimleri geliyorsa, tavsiyeleriniz varsa buyurun yazın. Gidecek kişilere bir nebze faydamız olursa ne mutlu bize :)

Not: Fotoğraflar bizzat bana aittir :)