Neslihan Aktepe
Neslihan Aktepe
Neslihan Aktepe

Su orucu nedir? Su orucu sağlıklı mıdır?

Uzun süre yapılan su orucu sonrasında...

Haberin Devamı

Bir süredir gündem oluşturan ve merak edilen diyet modellerinden birisi de “SU ORUCU” dur.

SU ORUCU NEDİR?

SU ORUCU ile; vücudun her türlü kimyasal atıklardan, genetiğiyle oynanmış yiyeceklerin zararlarından, kanserojen etki taşıyan ve vücutta blokaj oluşturan zararlı maddelerden arındırıldığı düşünülmektedir. Mutlaka doktor kontrolünde yapılması gereklidir diye uyarı da bulunmaktadır. Su orucunda fizyolojik arınmanın yanında, psikolojik arınma da yaşanmaktadır.

Su orucu nedir Su orucu sağlıklı mıdır

Su orucu; ilk yıl 21 gün, ikinci yıl 17 gün, üçüncü yıl 15 gün, daha sonra ideal kiloya ulaştığınızda ise sadece 10 gün yaptığınızda gerekli arınmayı sağlamaktadır. Farklı uygulamaları da bulunmaktadır.

Haberin Devamı

SU ORUCU NASIL YAPILIR;

1. gün vücudu alıştırabilmek için, sadece pişmemiş ham sebze ve meyve tüketiliyor. Akşamında ise, bağırsakları boşaltıp temizlemek için, 1 bardak su içine 1 tatlı kaşığı İngiliz karbonatı katarak içmeniz isteniyor. Eğer isterseniz eczanelerde satılan lavman seti ile de bağırsak temizliği yapabiliyorsunuz.

2. gün 1 litre suya sıkılmış 2 adet limonun suyu ve 2-3 tatlı kaşığı kaliteli bal eklenerek hazırlanan suyu içmek gereklidir. Ardından yine her saat başı 1 bardak su içerek günlük 3 litre suya tamamlamanız gerekiyor.

3. günden itibaren ise, her sabah kalkar kalkmaz yarım çay bardağı ballı limonlu hazırladığınız karışımdan içiyorsunuz. Yine her saat başı 1 bardak su içerek günlük 3 litre suya tamamlamanız gerekmektedir.

4. gün yine lavman seti veya İngiliz karbonatı eklediğiniz su ile bağırsak temizliği yapmanız gerekmektedir.

Her saat başı 1 bardak su içerek günlük 3 litre su tüketme şartı bulunmaktadır.

Su orucunda metabolizma çok yavaşlayacağı için, hızlandırabilmek amacı ile mutlaka sabah ve akşam 2 km yürüyüş önerilmektedir.
İnanarak ve isteyerek yapmazsanız çok zorlanırsınız uyarısı bulunmaktadır.

İlk 3 gün oluşabilecek baş ve ayak ağrıları için zeytinyağı masajı yapılması önerilmektedir.

Haberin Devamı

 Su orucu nedir Su orucu sağlıklı mıdır 

SU ORUCUNUN OLASI ZARARLARI;

  • Uzun süre sadece su tüketmek her türlü hastalığı tetikler
  • Kas kaybı başlar
  • Asabiyet durumu artar
  • Su orucu bırakıldıktan sonra yeme atakları ortaya çıkar
  • İnsülin direnci ve diyabet riski artar
  • Kilo artışı ve yağlanma artar
  • Depresyon riski artar
  • Erken yaşlanma görülür
  • Halsizlik ve yorgunluk görülür
  • Mineral, iyon, vitamin kaybına bağlı şikayetler artar.

Vücudumuzun sağlıklı beslenebilmesi için; yeterli derecede, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerale ihtiyacı bulunmaktadır. Yeterli-dengeli beslenme ve besin çeşitliliği ile vücudun ihtiyacını karşılayabiliriz. Sadece su tüketerek karşılayabilmek söz konusu bile değildir.

Su orucunun hiçbir bilimsel dayanağı bulunmamaktadır. Uzun süre yapılan su orucu sonrasında, kalp-beyin hasarları oluşabileceği gibi hayatınızı bile kaybetme riskiniz bulunmaktadır.

Diyetisyen Neslihan AKTEPE