Yumurta rezervi nedir? Yumurta rezervi ne için yapılır?

Kadınların iş hayatında ve sosyal alanlarda etkin roller üstlenmesiyle çocuk sahibi olma yaşı ileri taşındı. Dolayısıyla günümüzde kadınların üreme planlarını doğru şekilde yapmaları gereklilik haline geldi diyebiliriz.

Haberin Devamı

Üreme sağlığının korunabilmesi için öncelikle her kadının periyodik jinekolojik kontrollerini yaptırması gerekir. Çünkü jinekolojik değerlendirmeler sırasında kadının üreme potansiyelinin ne durumda olduğuna dair fikir edinilir. Özellikle yumurta rezervinin değerlendirilmesiyle, kadının üreme sağlığı ile ilgili daha doğru bilgiler elde etmemizi sağlar.

YUMURTA REZERVİ NEDİR?

Kadınlar henüz annelerinin karnında bir bebekken tüm yumurtaları gelişir ve sonrasında yeni yumurta üretimi olmaz. Adet görmeye başladıktan sonra, her adet döngüsünde yaklaşık 1.000 adet yumurta kaybedilir. Dolayısıyla yumurta rezervi yaş ile doğrudan bağlantılıdır. Yaşın ilerlemesi ve yumurtaların azalması ile gebelik şansı azalır.

YUMURTA REZERVİ DURUMU NASIL ÖĞRENİLİR?

Yumurta rezervinin durumunu oldukça basit test veya tetkiklerle öğrenmek mümkündür. Yumurtalık rezervini değerlendirmek için en yaygın kullanılan testler, kandan bakılan FSH (folikül uyarıcı hormon) veya AMH (anti mullerian hormon) testleridir. Bir diğer yaklaşım ise yumurtalıkları jinekolojik ultrasonografi ile incelemektir. Yumurta rezervini, diğer bir deyişle doğurganlık durumunu öğrenmek isteyen kadınlar bu bahsettiğim kan testleri veya ultrasonografik muayene ile bilgi edinebilirler. Yumurtalık rezervi değerlendirmesinin infertilite (kısırlık) ve tüp bebek ile ilgilenen jinekologlar tarafından yapılması doğru bir değerlendirme için önemlidir.

Haberin Devamı

AZALAN YUMURTA REZERVİ İÇİN NE YAPILABİLİR?

Yumurtalık rezervi erken yaslarda azalmış kadınlar veya daha ileri yaşlarda çocuk sahibi olmayı planlayan kadınlar için üremeyi koruyucu yaklaşımlar günümüzde oldukça gelişmiştir. Bekar olan kadınlarda yumurtalar, evli olan kadınlarda ise embriyolar dondurularak uzun yıllar saklanabilir. Dondurulan embriyolar veya yumurtalar sonraki yıllarda kullanılarak gebelik elde edilebilir.

Özetle; kadının üreme potansiyelini bilmek, aile planlamasını yapabilmesi için yol gösterici olmaktadır. Tüm kadınların bu konuda farkındalığını artırmalıyız ve tabii ki biz hekimlerin jinekolojik değerlendirmeler sırasında bu konuyu dikkatten kaçırmamamız gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları