Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?

Tüp bebek tedavileri genellikle adet dönemiyle başlayan tedavilerdir ve kişiye özel yaklaşım gerektirir. Kullanılan iğnelerin süresi ve hasta takipleriyle birlikte toplam tedavi 15-18 gün arasında sürmektedir. Tedavinin son aşaması olarak nitelendirdiğimiz embriyo transferi standart tedavilerimizde yumurta toplama işleminden birkaç gün sonra gerçekleştirilmektedir. Fakat endometrium kalınlığı yetersizse, polip tespit edildiyse, transfere yakın zamanda kırılma kanaması olduysa ya da başarı şansını etkileyen faktörler gözlemleniyorsa embriyolar dondurularak daha sonra transfer edilebilir. Bu gibi durumlarda tedavi sürecinin zamanlamasında ve seyrinde farklılıklar yaşanabilir. Şehir dışında yaşayan hastalar için günlük gidiş-dönüşler ve ara kontrollerle tedaviler planlanabilir. Embriyo transferi sonrası bir günlük istirahatin ardından ise çiftler yaşadıkları şehre dönüş yapabilir.

Haberin Devamı

ŞEHİR DIŞINDA OLAN HASTALAR GÜNLÜK GİDİŞ-DÖNÜŞLERLE TEDAVİSİNİ PLANLAYABİLİR

Tüp bebek tedavisi bir adetin başından itibaren sayacak olursak toplam 15-18 gün arasında sürmektedir. Bazı çiftler için tedavi öncesinde tüp bebek tedavisine hazırlık ilaçları başlanabilir. Bu da kullanılan protokole göre değişim gösterebilir. Tedavi başladıktan sonra hastanın ilk 3-4 günde bir ilaçlara verdiği yanıtı görmek için kontrole gelmesi gerekir. Şehir dışından gelerek tedavi olmak isteyen hastalarımızı tedavi öncesi bir kez mutlaka görmek isteriz ve ön değerlendirme yapabileceğimiz birtakım tetkikler talep ederiz. Tedaviye başladığımız aşamada ise 10-12 günlük yumurta geliştirme tedavisinin ardından yumurtalar toplanır. Hemen transfer yapılacaksa 5 gün sonrasında da transfer işlemini gerçekleştiririz. Embriyoları dondurup daha sonraki bir zaman diliminde transfer edeceksek hastamız yaşadığı şehre dönüş yapabilir, sonrasında günlük gidiş-dönüşlerle ara kontrollerini yaptırabilir. Embriyo transferi sonrası ise memleketlerine dönmeden önce 1 gün istirahat etmeleri önerilir.

Haberin Devamı

ADET DÖNEMİNİN İLK GÜNLERİ TEDAVİYE BAŞLANIR

Tedaviye başlamak isteyen çifte ilk görüşmede çocuk sahibi olmaya engel olan problemler anlatılır ve yapılacak testler konusunda detaylı bilgi verilir. Kliniğe gelirken çiftlerden o zamana kadar yapılmış olan tüm tetkikleri, varsa rahim filmi, geçirilmiş operasyonlara ya da önceki tüp bebek tedavilerine ait raporları beraberinde getirmeleri istenir. Ayrıca çiftlerde herhangi bir kronik hastalık varsa bunlarla ilgili rapor ve bilgilerin de doktora ulaştırılması gerekir. Anne adayı adetin ikinci ya da üçüncü günü muayeneye gelir ve ultrasonda yumurtalıkların durumu değerlendirilir. Hastanın durumuna göre o gün içinde hormon değerlerine de bakılabilir. Sonuçlara göre, hastanın yumurtalıklarının uyarılarak çok sayıda yumurta gelişimini sağlamak amacıyla bazı hormon ilaçları verilir. Kullanılacak hormon iğneleri ile yumurtalıklar düzenli bir şekilde uyarılır ve çok sayıda yumurta gelişimi sağlanır.

Haberin Devamı

Yaklaşık 8-10 gün süren hormon iğnelerinin kullanımının ardından çatlatma iğnesi uygulanır. Çatlatma iğnesinden yaklaşık 34-36 saat sonra yumurtalar, genel anestezi altında kısa süreli bir cerrahi işlem ile vajinal yoldan toplanır. Erkek hastadan alınan sperm laboratuvara iletilir ve burada gerekli işlemlerin ardından dölleme işlemine geçilir. Yumurtalar, uygun olan seçilmiş spermlerle döllenerek embriyo gelişimi için gözlem altına alınır. Transfer işlemi ise embriyo sayısına, gelişimine, yaşa, çiftin geçmiş deneme sayılarına ve diğer pek çok parametreye göre yumurta toplama işlemi sonrası 2 ila 6. günler arasında gerçekleştirilmektedir. Transfer işleminden 11 gün sonra ise anne adayına gebelik testi uygulanarak tedavi süreci sonlandırılır.

Haberin Devamı

EMBRİYO DONDURMA YÖNTEMİ UYGULANIYORSA TEDAVİNİN SEYRİNDE FARKLILIKLAR OLABİLİR

Tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan hormonların/ilaçların, belirli oranda rahim iç zarını olumsuz olarak etkileyebildiği görülmüştür. Bu durum kişiden kişiye ve kullanılan ilaç miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırabilmek için embriyolar dondurularak ilaç etkisinin ortadan kalkması beklenir. Rahim doğal yapısına kavuştuğunda, embriyolar çözülerek transfer işlemi gerçekleştirilir. Bu duruma ek olarak tüp bebek tedavisi sürecinde endometrium kalınlığı yetersiz izlendiğinde, polip tespit edildiğinde ya da transfere yakın zamanda kırılma kanaması olduğunda embriyolar dondurularak daha sonra transfer edilebilir.

Haberin Devamı

Ayrıca Polikistik Over Sendromu olan hastalarda, eğer yumurtalıklar tedaviye aşırı cevap vermişse oluşan tüm embriyolar daha sonra transfer edilmek üzere dondurulabilir. Tedavi kapsamı içinde bu saydığımız durumlarla karşılaşılıyorsa ve embriyo dondurularak ilerleyen bir zaman diliminde transfer edilme kararı alınıyorsa tedavi sürecinin seyrinde farklılıklar yaşanabilir.

TEDAVİ ÖNCESİ SAĞLIKLI YAŞAM ŞEKLİNİ BENİMSEMEK SÜRECİN BİR PARÇASI SAYILIR

Tedavide başarı şansını artırmak için çiftlere de birtakım sorumluluklar düşmektedir. Çiftlere tedaviye başlamadan yaklaşık 3 ay öncesinde sağlıklı yaşam tarzını benimsemeleri önerilir. Örneğin sigarayı bırakmak çocuk sahibi olmayı düşünen çiftlerden beklenen ilk yaşam tarzı değişikliği olarak gösterilebilir. Sigara hem yumurta hem de sperm hücreleri için son derece zararlıdır. Sigara gibi alkol de bırakılmalı veya minimuma indirilmelidir. Bol meyve sebze tüketimi, fazla kiloların verilmesi, yürüyüş, koşu, bisiklet gibi basit egzersizler üreme sağlığını korumak adına önerilir.Çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin bu önerilere dikkat etmesi, tedavi süreçlerine de büyük destek sağlamaktadır. Bu süreçte stresi kontrol altına almak, düzenli egzersizle birlikte sağlıklı beslenmek de tedavi sonucuna olumlu etki etmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları