Murat Sarısoy
Murat Sarısoy
Murat Sarısoy

“Eyvah, çocuğum öğretmenine aşık oldu!”

Platonik aşk yaşayan ergenlere aileler nasıl yaklaşmalı?

Haberin Devamı

Duygusal iniş ve çıkışların çok fazla olduğu ergenlik döneminde platonik aşklar sıklıkla yaşanabilir. “Aşık olunan kişi ünlü bir pop yıldızı, dizi oyuncusu, politikacı hatta ergenin okulundaki öğretmen bile olabilir” diyen Psikolog Dr. Murat Sarısoy, platonik aşk yaşayan çocukların ailelerine onlara nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.

Platonik aşk, gerçekleşmesi ya hayal ya da hayale bir o kadar yakın bir durumdur. Pek çok platonik aşık, yaşları ne olursa olsun ulaşılamayan ya da ulaşılamayacak aşka, çoğunlukla da uzaktan aşıktır. Aslında platonik aşıklar doğru bir tanımla “aşka aşıktır” da denilebilir.

AŞIK OLUNAN KİŞİ BİREYİN ÖĞRETMENİ OLABİLİR

Yaşları ne olursa olsun insanlar aşka aşık ya da aşkı seven bir yaşam tarzı da benimseyebilirler. İşte tam bu noktada ergenlik, kişilerin aşka aşık oldukları zamanların başında gelebilecek bir dönemdir. Bu dönemde aşık olunan kişi ünlü bir pop yıldızı, bir dizi oyuncusu ya da bir politikacı ve hatta ergenin eğitim ve öğrenim gördüğü okulundaki öğretmen bile olabilir. Genelde sanki hep ergenlik dönemindeki genç kızların platonik aşka kapıldıkları düşünülür. Ancak aynı oranda erkek ergen de platonik aşk yaşayabilmektedir.

Ergenlik dönemindeki platonik aşklarda aşık olunan kişinin sadece olumlu bir yönü değil, olumsuz olabilecek yönleri bile aşık olan ergenler için aşırı önem taşır. Örneğin magazin mikrofonlarına küfürlü konuşan bir dizi oyuncusunun bu davranışı bile ergenin gözünde son derece hayranlık uyandırıcı, hatta keyif vericidir. 

PLATONİK AŞIK OLAN ERGENLERE AİLELER NASIL YAKLAŞMALI?

Platonik aşık olan ergen, çoğunlukla toplumsal kuralları ve hatta yasakları da aşkı uğruna hiçe sayma eğilimindedir. Bu nedenle anne ve babalar platonik aşk yaşayan ergene yaklaşım konusunda son derece hassas ve dikkatli olmalıdırlar. Çünkü çoğunlukla anne ve babaların tersi yönde hareket etmeye meyilli olan ergenler, aşırı reaksiyon gösteren ebeveynler karşısında platonik aşklarına daha çok sarılır ve hatta mümkün olamasa da sığınırlar. Platonik aşk onların tüm yaşam amacı haline de gelebilir. Bu yüzden cezalandırıcı yaklaşımların sorunun çözümünde yeri yoktur. Aslında platonik aşkı olan ergene sorunlu gözüyle bakmak da sağlıklı bir yaklaşım değildir.

PLATONİK AŞKLAR ER YA DA GEÇ SON BULUR

Platonik aşk, ergenin sağlıklı cinsel gelişim aşamalarında sıklıkla ortaya çıkan bir olgudur, ki zaten platonik aşkı ortaya çıkmamış bir ergen de hiç platonik aşk yaşamamıştır denilemez. Bu noktada en mantıklı yaklaşım bunun sağlıklı ve doğal bir sürecin ürünü olduğunu kabul etmek ve yasaklayıcı ya da cezalandırıcı tavır ya da yaklaşımlardan kaçınmaktır. Eğer ergen bu konuda anne ya da babasına açılacak ve durumu paylaşacak olursa doğal ve olgun bir yaklaşımla kabul edici olmak en iyi tutum olacaktır. Çünkü platonik aşk er ya da geç ergenin karşısına çıkacak ve uygun bir iletişime geçebileceği ve gerçek bir aşk yaşayabileceği kişiyi bulduğunda kendiliğinden son bulacaktır.