Merve Tığlı Çınar
Merve Tığlı Çınar
Merve Tığlı Çınar

Et kadar protein içeriyor

A,B,C,D,E ve K vitaminlerini içeren bu besin nasıl ve ne kadar tüketilmeli?

Haberin Devamı

Kinoa, fiziksel yapısı itibariyle biraz bulgura ama daha çok küçük bir mercimek tanesine benzer. Kinoanın et kadar proteinli ve vücutta sütten daha iyi kullanılabilen yüksek miktarda kalsiyum içerdiğini belirten Uzman Diyetisyen Merve Tığlı, bu mucize besin hakkında bilgiler verdi.

Yapılan çalışmalarda gluten içermediği belirtilen kinoa ayrıca yüksek miktarda lif içermektedir. 100 gramında 6 gram lif içerdiğinden özellikle kabızlık tedavisinde kullanılır. Tüm zorunlu aminoasitleri içeren kinoa pişirildiğinde cevize benzer bir lezzeti verir.

Susamgillerden olmasına rağmen yağ oranı düşüktür. Bitkisel protein kaynağı olduğu için kolesterol içermeyen kinoa aynı zamanda kolay sindirimi sayesinde bebekler ve çocukların da rahatlıkla tüketebileceği çok besleyici bir tahıldır.

A,B,C,D,E ve K vitaminlerini içeren kinoa aynı zamanda manganez, magnezyum, bakır, fosfor ve demir de içerir. Hatta demir oranı yüksek olduğu için kansızlığa çok iyi gelir.

Vitamin, mineral ve proteinden zengin bu harika besinin 100 gramındaki yağ içeriği 5.8 gr, karbonhidrat içeriği 69 gr ve enerjisi 372 kaloridir. Ayrıca glisemik yükü (18) çok düşük olan bu besini kan şekeri problemi ve diyabeti olanlar da rahatlıkla tüketebilirler.

Kinoa nasıl ve ne kadar tüketilmeli?

Kinoa, birkaç saat suda bekletip içindeki enzimleri harekete geçirdikten sonra sadece on beş dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Suda bekletmek için vaktiniz yoksa da pişme süresi değişmiyor. Suda bekletmediğinizde ıslatarak pişirir, bolca yıkarsanız ve bu durumda sadece ekleyeceğiniz su miktarı değişiyor. Islatarak pişirildiğinde çok sevilmeyen kuru börülceye benzer kokusu oldukça hafifliyor.

Bulgur ve pirincin en iyi alternatifi olan kinoayı bir uzman eşliğinde beslenme programı alan kişiler, programlarındaki bulgur/pirinç ölçüsü kadar kullanabilirler. Ayrıca kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.

Özellikle vejetaryen bireyler günde bir öğünlerinde ( öğle veya akşam) kinoayla yapılmış pilav, kısır veya dolma tercih edebilirler. Çünkü protein oranı çok yüksektir. Hatta kinoa protein oranında karşılaştırma yapıldığında bir çay fincanı kinoanın protein oranı, bir orta boy hamburgerdeki proteinden daha fazladır.

Ayrıca laktoz intoleransı veya inek sütü alerjisi olan bireyler günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla, ana öğünlerde salatalarının içine ekleyerek tüketebilirler. Çünkü insan beslenmesi bakımından kinoanın ideale yakın protein içeriği süte çok benziyor. İçerdiği kalsiyum ise bir bardak sütteki kalsiyumdan daha fazla.

Kabızlık problemi olanlar ara öğünlerinde probiyotik yoğurt ile karıştırarak tüketebilirler.

Özellikle zayıflama diyeti yapan bireyler pişen kinoayı soğutup sebze ve ya meyve garnitürleriyle birlikte yumaklar halinde sabahları kahvaltıda müsli olarak tüketebilirler.