Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Ozon gazı ile diş tedavisi

Ozon tedavisi bazen tek seans uygulanabildiği gibi bazı durumlarda 2-3 seans gerekebiliyor.

Haberin Devamı

Tıpta uzun zamandır kullanılmakta olan ozon, oksijen bazlı güçlü bir oksidan ajan olarak biliniyor. Atmosferde doğal olarak oluşuyor. UV ışınları oksijen ile temasa geçtiğinde oksijen atomlarını üçlü gruplar şeklinde geçici olarak birleştirerek ozonu (O3) oluşturuyor. Ozon diğer kimyasallarla çabuk tepkimeye girerek güçlü oksidatif etki yaratıyor. Bu nedenle son derece etkili bir bakterisit ajan olarak işlev görebiliyor, virüsleri ve mantarları anında yok edebiliyor.

Ozon tedavisi ağızla ilgili hangi tedavilerde kullanılıyor?

Ozon tedavisi ağızdaki yara iyileşmesini hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. Başlangıç aşamasındaki diş çürükleri tamir ediyor, derin çürükleri mikroptan arındırıyor, kanal tedavisinde kanalları dezenfekte ediyor ve kanal içindeki enfeksiyonu gideriyor. Ağızdaki yumuşak doku yaralarını tedavi ediyor. Kısaca ozon tedavisi aşağıdaki durumlarda kullanılıyor:

Haberin Devamı
  • Ozon tedavisi ile anesteziye ihtiyaç duymadan çürük oluşturan bakteriler kısa sürede ve yüzde 99,5 oranında güvenilir bir biçimde yok ediliyor. Ozon cihazı fissür, kök ve yumuşak yüzey çürüklerinde bakteri, mantar ve virüsleri saniyeler içerisinde etkisiz hale getiriyor. Henüz mine düzeyindeki başlangıç çürüklerinde ozon uygulaması sonucu remineralizasyon (yeniden yapılanma) ve sertleşme 4-12 hafta içerisinde gerçekleşiyor. Bu durumda kavite hazırlığına ve dolguya gerek kalmayabiliyor.
  • Yine ozon gazı uygulaması ile diş eti ameliyatları sonrası iyileşmenin hızlanması ve bakterilerin ortadan kaldırılması sağlanıyor. Cerrahi operasyon sonrası ağrının azaltılmasına da yardımcı oluyor.
  • Dolgu yapımında kavite dezenfeksiyonunda kullanılıyor.
  • Uçuk ve aftların tedavisinde iyileşmenin hızlanmasını sağlıyor.
  • Diş çekimi sonrasında uygulandığında yara iyileşmesini kolaylaştırıyor. Enfekte olmuş çekim bölgesini dezenfekte ediyor. Özellikle diyabet hastalarında yaraların kapanmasını hızlandırıyor.
  • Başlangıç çürüklerinde, çürüğe neden olan bakterileri yok ediyor ve çürüğün iyileşmesini sağlıyor.
  • Kanal tedavisinde kanalları dezenfekte ediyor.
  • Mantarları yok etmede güçlü bir ajan olduğundan özellikle protezlerin dezenfeksiyonunu kolaylaştırıyor.

Ozon uygulaması nasıl oluyor?

Ozon tedavisi bazen tek seans uygulanabildiği gibi bazı durumlarda 2-3 seans gerekebiliyor. Dişin çürük seviyesi ölçüldükten sonra diş tükürükten izole edilerek ozon tedavisi için hazırlanıyor. Dişe uygun başlık seçildikten sonra direk bir temas olmadan, herhangi bir ağrı oluşmadan 20-40 saniyelik ozon uygulamasının ardından çürük oluşturan bakterilerin yüzde 99,5’i yok edilebiliyor. Ozon gazı diş yüzeyindeki girintilerde, kök yüzeyinde ve yumuşak yüzey çürüklerinde yerleşen bakteri, mantar ve virüsleri saniyeler içerisinde yok edebiliyor. Hastalıklı bölgede sterilizasyonu sağlıyor ve diş kendisini yenileyerek 4-12 hafta içerisinde sağlıklı yeni diş dokusunu oluşturuyor.