Paylaş
Hijyenik olmayan bir ağız boşluğunda; dünya nüfusundan daha fazla sayıda mikroorganizma vardır. Bu nedenle öpüşme gibi direkt temas ya da öksürme, hapşırma gibi indirek yollardan pek çok enfeksiyon tükürük yoluyla bulaşabilmektedir. Öpüşme ile sık bulaşan hastalıkların bazıları şunlardır;
-Soğuk algınlığı
-Grip
-A grubu beta hemolitik streptokoklar
-Çocukluk çağı döküntülü hastalıkları (kızamık, kabakulak, suçiçeği, enteroviruslar gibi)
-İnfeksiyöz mononükleoz (Öpüşme hastalığı)
-Tüberküloz
- Herpes (uçuk)
Bilinenin aksine Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalık etkenleri tükürükte bulunabilmekle birlikte tükürükte çok düşük miktarlarda bulunduklarından bu yolla bulaşma nadirdir. Travmatik olmayan yani kanla temasın söz konusu olmadığı öpüşmeler bu hastalıklar için bulaştırıcı değildir. Eğer, kişinin ağız içinde, dilinde, dudağında yara ya da diş etlerinde kanama varsa az bir ihtimal olmakla birlikte öpüşmeyle hepatit geçebilir. Burada önemli nokta derinin ve mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Diş etleri sık kanayan kişiler hem virüsü alma hem de hastalığı bulaştırma açısından riskli kişilerdir.
İndirekt bulaşma; hasta kişinin solunum salgıları ile temas sonucu oluşur. Hasta konuşma, gülme, hapşırma, öksürme ile ortama enfekte salgılar saçar. Bunlar havada bir metre kadar yayılarak yakında ki kişinin ağız, burun, göz dokularında yerleşebilir. Hava yolu ile bulaşan hastalıklar, havada damlacık halinde ya da yerde toz zerreciklerine karışmış halde bulunurlar. Bu virüsler sağlıklı kişilerin solunum yoluna girerek onlarında enfeksiyon kapmasına neden olurlar. Boğmaca, grip, zatürre, tüberküloz, damlacık saçılması ile bulaşan enfeksiyonlardır.
Paylaş