Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Diş implantları

Ağız içinde var olan boşlukları güvenle dolduran implant yöntemi, eksik dişlerin yerine yeni yapay diş köklerinin yerleştirilmesi tekniğiyle yapılıyor.

Haberin Devamı

Günümüzde merak edilen ve diş hekimlerince yeni yeni uygulanmaya başlanan “implant”, “yapay diş kökü”anlamına geliyor ve en ileri teknolojiler kullanılarak üretiliyor. Kalıcı dişlerden herhangi birisinin kaybedilmesi sonrasında, o bölgedeki diğer dişleri aşındırmadan ve çevre dokulara zarar vermeden yerleştirilen implantlar, genellikle doku uyumunun en iyi sağlandığı titanyumdan üretiliyor ve çene kemiğine yerleştirilerek uygulanıyor. Ağız içinde var olan boşlukları güvenle dolduran implant yöntemi, eksik dişlerin yerine yeni yapay diş köklerinin yerleştirilmesi tekniğiyle yapılıyor. Günümüzde en çok tercih edilen implant şekli vidalama…

Kimler implant yaptırabiliyor?

Diş implantları, birçok kişide uygulanabiliyor. Çene kemik yapısı implant işlemi yaptırmaya uygun ve genel sağlık durumu iyi olan her kişi, bu uygulamayı güvenle yaptırabiliyor. Çene kemiğine uygulanacak implant işleminin uzun ömürlü olabilmesi için kemik yapısı, yaşam koşulları ve genel sağlık durumu bir hayli önemli… Bu nedenle çocuklara ve kemik gelişimini tamamlamamış bireylere, hamilelere, yüksek tansiyon, diyabet (şeker hastalığı), hemofili veya önemli bağışıklık sistemi hastalığı bulunan kişilere, çok sigara ve alkol tüketenlere, ağız hijyenine dikkat etmeyenlere, aşırı derecede diş gıcırdatma ya da sıkma problemi olan kişilere veya ağır diş eti hastalığı olanlara implant uygulaması yapılmıyor. Ayrıca yeterli seviyede kemik dokusuna sahip olmayan kişilerde implant işlemi uygulanmadan önce, yumuşak doku operasyonları ve kemik ekimlerinin yapılması gerekebiliyor. Dolayısıyla, çene kemik yapısı implantların başarısını olumlu yönde etkilediği için, çene kemiği uygun olmayan bireylere ve kemik gelişimini tamamlamamış (kızlarda 16–17, erkeklerde ise 18 yaş altı) gençlere uygulama yapılmıyor.

İmplantların protezlerle farkı nedir?

İmplant dişlerin normal protezlere göre avantajları oluyor. Protez uygulamalarında çevre dokulardan destek alınması zorunlu… Bu destek çoğu zaman dişetlerinden veya diğer dişlerden alınıyor. Bu durumda diğer dişlere ve dişetlerine bir miktar zarar verilebiliyor. Sağlam, rahat ve güvenilir bir uygulama olan diş implantları ise, diğer dişlere ve dişetlerine zarar vermeden her türlü dişsizlik durumunun giderilmesinde uygulanabiliyor. Dolayısıyla, tek diş eksikliğinin söz konusu olduğu ve ağızda hiç diş kalmadığı durumlarda tercih edilebiliyor. Böylece, ağız içindeki eksik dişlerin tamamlanması sürecinde sağlıklı dişlere de dokunulmamış oluyor. Ayrıca protezler yapıları gereği bir takım ciddi problemlere de sebep olabiliyor. Protezler, altlarına yemek artıklarının kaçması, yan dişleri çürütmesi, dişleri küçültme gibi sorunlar ortaya çıkarabiliyor. İmplantlar çevre dokulara zarar vermeden kendi başına dişleri başarılı bir şekilde tutuyor ve kemik kaybını önlüyor.

Haberin Devamı

İmplantların en büyük avantajlarından biri ise bitişik dişlerde hiçbir işlem yapılmaması… Normalde sabit bir köprü yapılırken boşluğa komşu iki dişin kesilmesi gerekiyor. İmplantlar sadece çekim boşluklarına yapıldığı için yan iki dişe hiç dokunulmuyor. Bu nedenle implantlar en doğal görünümde olan dişleri kazandırıyor ve çiğneme sırasında doğal diş izlenimini veriyor.