Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı AğırYazarın Tüm Yazıları

Hamilelikte sıcak basması neden olur?

Gebelik, anne adayları için zorlu ancak bir o kadar da keyifli geçen bir süreçtir. Bu süreçte anne adayları, birçok problemle baş etmek durumda kalabiliyor. Gebelik süreçlerinde anne adaylarının en fazla şikâyetçi olduğu konulardan biri de sıcak basmasıdır. Sıcak basması, gebelerin büyük bir kısmında görülmektedir. Bu durum için alınacak birtakım önlemler mevcut.

Haberin Devamı

Sıcaklık basmasının etkisini azaltmak faydalı olacak hususlar:

PROGESTOREN VE ÖSTROJEN HORMONLARI İŞ BAŞINDA

Hamilelikte sıkça yaşanan sıcak basmasına, gebelik sırasında progesteron ve östrojen hormonlarında yaşanan ani düşme ve yükselmeler neden olabilmektedir. Aynı zamanda anne adaylarının gebelik dönemlerinde yaşadığı kaygı ve stres gibi duygu durum değişiklikleri de sıcak basmasının nedeni olabilir.

GEBELİKTE ATEŞ YÜKSELMESİ TEHLİKELİ OLABİLİR

Hamilelikte vücut ısısı, normal döneme göre artış göstermektedir. Anne adaylarının, gebelikte sıcak basması gibi bir durumla karşılaşması oldukça normaldir.

Ancak gebelikte ateş basması ile enfeksiyonlara bağlı ateş yükselmesi birbirine karıştırılmamalıdır. Hamilelikte ateş basması normal bir durumdur ancak ateş yükselmesi enfeksiyona bağlıdır ve tedavi gerektirebilir.

Gebelik süreçlerinde gözlemlenen sıcak basması geçicidir. Enfeksiyonlara bağlı ateş yükselmeleri ise tehlike arz edebilir ve kontrol altına alınması gerebilir.

Haberin Devamı

SICAK BASMASI BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Gebelerde görülen sıcak basması süresi değişiklik gösterebilmektedir. Hamilelikte sıcak basmasının bebeğe bir zarar vermesi beklenmez. Enfeksiyonlara bağlı oluşabilecek ateş yükselmesinde ise bebeğe zarar verme riski taşıyabileceğinden tedavi gerektirir.

SICAK BASMASI İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER NELERDİR?

  • Anne adayları, sıcak basması gibi durumlarla baş edebilir. Ateş basmalarından korunmak için kalın giysiler giyinmekten kaçınılmalıdır.
  • Gebeler aynı zamanda çok sıcak olan ortamlarda bulunmamalıdır.
  • Gebeler, sıcak basmasına karşı tükettikleri gıdalara da dikkat etmelidir.
  • Anne adayları, acı ve baharatlı yiyecekleri çok sık tüketmemelidir.
  • Ayrıca kahve ve çay tüketimi de dengede tutulmalıdır.
  • Hamilelikte düzenli egzersiz ve kısa tempolu yürüyüşler yapmak, sıcak basmasının etkisini azaltabilir.
  • Belirli aralıklarla ılık duş almak da sıcak basmasının etkisini azaltmak için faydalı olacaktır.
  • Sıcak basması, gebeliğin sonlanmasını takiben geçecektir.
Yazarın Tüm Yazıları