Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı AğırYazarın Tüm Yazıları

Deri altı çubuğu implant nedir? Nasıl takılır? Yan etkileri var mıdır

Doğum kontrol implantları nedir? Deri altı çubuğu implant nasıl takılır? Deri Altı İmplantları ile Gebelikte Korunmak mümkün mü?

Haberin Devamı

Günümüzde üreme dönemindeki kadınlarda, doğum kontrol yöntemlerinden biri olan deri altı kontrol implantları tercih edilirken nelere dikkat edilmedir?

DERİ ALTI İMPLANTLAR NASIL TAKILIR?

Deri altı implantlar, doğrudan deri altına yerleştirilmektedir. Cildin altına yerleştirilen bu ince çubuk sayesinde implantın yerleştirilmesi kolayca sonuçlandırılabiliyor. Çubuğun uç kısmında progesteron olarak isimlendirdiğimiz hormon bulunmaktadır. Bu madde, yumurtalıklardan yumurta salınmasını önler. Ayrıca rahim boynunda spermin rahime girişini güçleştiren değişikliklere yol açarak doğum kontrolü sağlar.

  • İmplant, baskın olmayan kolunuzun üst iç kısmına yerleştirilmektedir.
  • Cildinizin üzerinde yerleştirilme yeri işaretlenerek, dezenfekte işlemi sonrasında lokal anestezi uygulamasıyla yapılmaktadır. 
  • İmplant yöntemi uygulanırken, deri gerdirilir ve iğne doğrudan deri altına yerleştirilir. İmplant, yerleştirilmeden hemen sonra, varlığı elle temas edilerek kontrol edilebilir.
  • Aynı zamanda uygulama, hasta tarafından da hissedilebilmektedir.

DERİ ALTI İMPLANTLARININ KORUMA SÜRESİ NE KADARDIR?

Vücuda yerleştirilen implant, kişiyi yaklaşık üç yıllık süre boyunca gebeliğe karşı koruma sağlayabilmektedir. Eğer kişide aşırı kilo sorunu varsa, implant üç yıl dolmadan değiştirilmesi tercih edilebilir.

Haberin Devamı

İMPLANTLARIN YER DEĞİŞTİRMESİ MÜMKÜN MÜ?

İmplantın yerleştirildiği yerden başka bir yere hareket etmesi, nadir de olsa karşılaşılan bir durumdur. Eğer implant doğru olarak yerleştirilmediyse gebeliğe karşı korunma aksayabilmektedir. Bu yüzden tecrübeli kişiler tarafından takılmalıdır.

DERİ ALTI İMPLANTLARININ YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

İmplant, çok derine uygulanmadığı takdirde, yer değiştirme daha seyrek olabilmektedir. Bu yöntemin kullanılması birtakım yan etkilere de neden olabilmektedir. 

Bu yan etkiler; adet kanamalarının düzeninin değişmesi veya kanama olmaması gibi durumlar şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Ayrıca kanamalar, düzensiz, seyrek ya da sık şeklinde de karşımıza çıkabilmektedir.

Bütün ilaçlarda olduğu gibi, deri altı implantlarındaki etkin maddelere duyarlı kişilerde yan etkileri olabilmektedir. İmplantların sık görülen yan etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Akne (sivilce)
  • Baş ağrısı
  • Vücut ağırlığı artışı
  • Memede gerginlik ve ağrı
  • Düzensiz kanama
  • Vajina enfeksiyonu

Bu gibi yan etkilerinin olması ve küçük de olsa cerrahi işlem gerektirmesinden dolayı, bir dönem çok sık kullanılan bu yönteme talep azalmıştır.

Deri altı çubuğu implant nedir Nasıl takılır Yan etkileri var mıdır

İMPLANTLAR CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARA KARŞI KORUYOR MU?

İmplant, üreme dönemindeki kadını gebeliğe karşı korumaktadır. Ancak hormonal kontraseptifler gibi insan bağışıklık eksikliği virüsü (HIV) enfeksiyonu (AIDS) ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

HANGİ DURUMLARDA DERİ İMPLANTININ TAKILMASI TAVSİYE EDİLMEZ?

  • İmplantların kullanılması bazı hastalıklarda tavsiye edilmemektedir. Bu hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz;
  • Eğer implant içerisindeki yardımcı bir maddeye karşı alerjiniz varsa,
  • Tromboz olarak ifade ettiğimiz, kan damarındaki kan pıhtısı oluşumu olan damar tıkanıklığı varsa,
  • Sarılıksanız veya daha önceden sarılık geçirmişseniz,
  • Ciddi karaciğer hastalığınız veya karaciğer tümörünüz varsa ya da daha önceden bu hastalığı geçirmişseniz,
  • Meme veya genital organlarda kanser teşhisi varsa veya daha önceden kanser geçirmişseniz,
  • Gebelik şüphesi ya da gebelik durumu söz konusuysa implant yöntemini çoğunlukla tercih etmemekteyiz.
  • Bunların dışında; diyabet (şeker) hastasıysanız, kolesterolünüz yüksekse, sara hastasıysanız, kan basıncı yüksekliğiniz mevcutsa ve implant korunma yöntemini tercih etmişseniz, hekim kontrolü altında olmanız gerekmektedir.

EMZİRME DÖNEMİNDE BEBEĞE ZARARI VAR MIDIR?

Bebekler emzirilirken, implant kullanımına devam edilebilir. İmplant içerisindeki etkin maddeler annenin sütüne karışabilir. Ancak bu durum annenin süt üretimini ya da kalitesini etkilemediği düşünülse de cilt altı implant yöntemini kullanacak annelerin, hekimlerine danışmalarında fayda vardır. Bu anlamda bebeklerin büyüme ve gelişme süreçlerinde olumsuz bir etkisi olmamaktadır. 

HEKİM KONTROLÜNDE ÇIKARTILMALIDIR

İmplantlar, kişinin talebi üzerine vücuttan çıkartılabilir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, implantın yalnızca aseptik koşullar altında ve çıkarma tekniğini bilen bir hekim tarafından çıkarılmasıdır.

Yazarın Tüm Yazıları