Meral Saraçel
Meral Saraçel
Meral Saraçel

Bebeğiniz Büyüyecek Paniğe Kapılmayın!

Korkmayın! Bebeklik ve çocukluk döneminde gelişme hiç durmaz.

Haberin Devamı

Korkmayın, bebeklik ve çocukluk döneminde gelişme hiç durmaz. Ancak bazı bebekler diğerlerinden yavaş gelişim gösterirken bazıları daha hızlı olabilir. Unutulmaması gereken en önemli nokta, kardeş dahi olsa her çocuğun gelişiminin bireysel olduğudur.

Yaşa göre gelişimde gecikme olması, tek başına beyin fonksiyonlarında bozukluk olduğu anlamına gelmez. Bu değişkenlik; genetik (kalıtsal) özelliklerden, sosyokültürel düzeyden, çocuğun cinsiyeti, kişiliği, beslenmesi, aile içindeki sırası gibi birçok faktörden etkilenir.

Paniğe kapılmayın ama bebeğinizi muayene ettirmeyi de ihmal etmeyin. Gelişmede gecikme olduğunda da altta yatan herhangi bir bozukluğun erken teşhisi ve tedavisi için uygun tetkiklerin yapılması gerekir. 0 -12 ay motor gelişim baştan başlar, yaşla birlikte aşağıya doğru gelişerek ayak kontrolü ile biter.

Üçüncü Ayda Baş Kontrolü Sağlanır

Haberin Devamı

Bebek ikinci aydan itibaren başını dik tutmaya başlar. Üçüncü ayda baş kontrolü tamdır. Başını ve gövdesini daha iyi kontrol eder. Başını, gövdesini çok çevirmeden tek başına çevirebilir. Yüz üstü yatar pozisyonda dirseklerinden destek alarak başını uzun süre dik tutabilir. Altıncı ayda sırt üstü yatarken kafasını iyi kaldırır.

Oturmaya Başlar

Üçüncü ve dördüncü aylarda yarı oturur (45 derece açı ile) pozisyonda yatabilir. Beşinci ayda destekle dik oturmaya başlar (90 derece). Altıncı ayda destekle rahat oturur, desteksiz kısa süre oturabilir. Yedinci aydan itibaren desteksiz oturur.

Emekleme Zamanı

Beşinci aydan itibaren yüz üstü pozisyonda yüzmeye benzer hareketler yapar, bazen tırtılvari hareket ederek ilerler. Altıncı aydan itibaren dirsekleri üzerinde kendini çekerek veya dört ayak pozisyonuna geçip, sallanıp, öne atılarak emekleme hareketleri başlar. Bazen de kulaç atma şeklinde yanlara dönerek öne doğru ilerler. Yedinci ayda emekleme çabaları başlar, sekizinci ayda tam olarak emekler. Dokuzuncu ayda çok hızlı emekler. Ancak emeklemeden ayağa kalkıp, sıralayabileceği de unutulmamalıdır.

Bir Yaşından İtibaren Yürümeye Başlar

Haberin Devamı

Dokuzuncu aydan itibaren yürümeye başlayan bebekler olduğu gibi, on beşinci aya kadar yürümeyen çocuklar da vardır. Bazı çocuklar temkinlidir. Kendini güvende hissedinceye kadar yürümezler. Eklem bağları gevşek olan çocuklar da yaşıtlarından daha geç ayağa kalkarlar ve daha geç yürürler.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Yrd. Doç. Dr. Meral Saraçel