Manolya Özek
Manolya Özek
Manolya Özek

Ertelemek

Yaz geldi, siz de kilo vermek ya da spor yapmak istiyorsunuz ama sürekli erteliyorsunuz. Çünkü yeterince motive değilsiniz.

Haberin Devamı

Ertelemek, çalıştığım pek çok danışanımda sıklıkla gördüğüm bir problem çünkü Türk toplumu olarak geç kalmanın ayıplanmadığı tam tersine kabul gördüğü bir kültürümüz var. Çünkü çocukken bizim için zamanı planlayan ebeveynlerimiz var. Bu yüzden zamanı yönetme becerimiz küçük yaşlarda gelişemiyor.

Bu haftaki yazımda başarılı ve tatmin olduğumuz bir hayat yaşamada en önemli engellerden biri olan ertelemenin nedenleri ve bu problemden nasıl kurtulabileceğimizi sizlerle paylaşmak istedim. 

NEDEN ERTELİYORSUNUZ?

  • Çünkü mükemmeliyetçisiniz

Yaptığınız işin detaylarına o kadar çok takılıyorsunuz ki en iyisini yapmak adına ilerleyemiyorsunuz. Bu da yaptığınız işi bitirmenize ya engel oluyor ya da süre o kadar çok uzuyor ki kendinizi tükenmiş hissediyorsunuz. Çözemediği bir soruya takılı kaldığından sınavını bitiremeyen, titizliğinden bir türlü işlerini bitiremeyen ve yükselemeyen pek çok danışanım oldu. 

Haberin Devamı
  • Çünkü başarısız olmaktan korkuyorsunuz

Zihninizde sürekli konuşan seslerle yaşıyorsunuz. Bu sesler o kadar çok konuşuyor ki zihninizi kontrol edemiyorsunuz. Ve nasılsa başarısız olacağınıza inanarak başlamaktan vazgeçiyorsunuz. En çok çalışmanız gereken dersi çalışmak yerine en iyi bildiğiniz dersle zamanınızı geçiriyorsunuz. Teslim etmeniz gereken projeyle uğraşmak yerine aylar sonrası bitmesi gereken bir işle uğraşıyorsunuz. 

  • Çünkü istemediğiniz bir iş yapıyorsunuz

Çünkü aile mesleği olduğu için avukat oldunuz. Çünkü ailede herkes mühendis olduğu için sayısal seçtiniz. Kimse size isteyip istemediğinizi sormadı. Kimse sizi beceri ve yetkinlikleriniz konusunda yönlendirmedi. Yanlış seçimlerin kurbanısınız.

  • Çünkü yeterince motive değilsiniz

Yaz geldi, siz de kilo vermek ya da spor yapmak istiyorsunuz ama sürekli erteliyorsunuz. Çünkü yeterince motive değilsiniz ve başlamak zor geliyor.

Ertelemek

Bu 4 maddeden biri ya da bir kaçı size tanıdık geliyorsa Steven Covey’in bir başucu kitabı olan ‘Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı’nda bahsettiği zaman yönetimi stratejilerinden faydalanarak ertelemenin önüne geçebilirsiniz. Yapmanız gerekenler şöyle: 

Haberin Devamı
  • Alın kağıt kalemi elinize hayatınızı 4 alana ayırın. Birinci bölüm ACİL-ÖNEMLİ dediğimiz bölümdür. Bu bölümdeki işler sizin için önemli olan ve acilen yapmanız gereken iş ve ödevlerdir. Bu alandaki işleri bekletmeden yapın. Bu alandaki işler 10 maddeden fazlaysa üzerinizde stres ve baskı yaratacak ve bir kısmını erteleyeceksinizdir. Tavsiyem bu alanı her zaman 10 maddenin altında tutun.
  • 2. Bölüm ACİL DEĞİL-ÖNEMLİ dediğimiz bölümdür. Bu bölümdeki işlerin aciliyeti yoktur ama yaşam başarısını yakalama ve anlamlı ve tatmin bir yaşam sürmemiz bu bölümü iyi planlamamızdan geçer. Kişisel gelişimimiz için belli kurslara katılmak, ‘networking’inizi geliştirmek adına bazı sosyal topluluklara üye olmak, yabancı dil öğrenmek, düzenli spor yapmak, kilo vermek gibi hedefler pek çok zaman bize önemli ama acil gelmediğinden erteleriz. Bunları listeleyin ve sizin için önceliklerine göre zaman belirleyin. Bu bölümdeki hedefler için yeterli zamanınız var, onları küçük hedefler haline getirin. Örneğin 20 kilo vermeniz gerekiyorsa bu kiloyu 6 ayda vermeyi hedefleyin, her ay hedefiniz 3-4 kilo olsun. Küçük hedeflere ulaşmak daha kolay olduğundan kendinizi başarılı hissedecek bu da motivasyonunuzu artırarak yola devam etmenizi sağlayacaktır.
  • 3. Bölüm ACİL-ÖNEMLİ DEĞİL dediğimiz bölümdür. Bu bölümdeki maddeler genellikle HAYIR diyemeyen kişilerin en büyük derdidir. Hayır diyemediklerinden başkalarının sorumluluklarını yüklenirler ve kendileri için önemli olan işlere yeterince zamanları kalmaz. Eğer zamanın bir türlü yetmediğinden şikayet ediyorsanız bilin ki bu alan ile ilgili yapmanız gereken DELEGE ETmek ve sizin sorumluluğunuz olmayan işlere HAYIR demektir.
  • 4. Bölüm ise ACİL DEĞİL-ÖNEMLİ DEĞİL dediğimiz bölümdür. Saatlerce TV izlemek, bilgisayar oynamak, whatsapp, twitter, facebook, instagram gibi sosyal medyada zaman öldürmek bu alana aittir. Bu alanda yaptıklarınız sizi rahatlatıyor ve kafanızı boşaltıyor olabilir ama bilin ki bu alanda saatlerce vakit geçirdiğinizde sizin için önemli ve öncelikli işlerden zaman çalıyorsunuz. Kendinizi geliştiremiyorsunuz. İstediğiniz hayattan geri kalıyorsunuz. Mutsuz ve başarısız hissediyorsunuz. Anlık hazlar yüzünden daha doyumlu hazlardan mahrum kalıyorsunuz.

İstediğimiz hayatı ertelemeden yaşamada bazen hepimiz zorlanırız. Zordur değişim için harekete geçmek. Yeni bir şeylere başlamak korkutur.

Böyle zamanlarda pek çoğumuz dışardan bizi destekleyen motivatörlere ihtiyaç duyarız. Bazen bu bir psikologdur. Bazen bir spor koçu. Bazen diyetisyen. Bazen de aynı hedefi olan bizi ittirecek arkadaşlardır.

İhtiyacınız her neyse yardım istemekten çekinmeyin, bilin ki yalnız değilsiniz...