Ramazanda neden bol bol süt tüketmeliyiz?

Süt, midenin boşalma süresini uzatarak 5 saat boyunca tok tutuyor.

Haberin Devamı

Ramazan ayında oruç tutan bireyler öğün sayılarını ister istemez iftar ve sahur olmak üzere 2’ye düşürmektedir. Hatta pek çok kişi uykusu bölünmesin diye sahura bile kalkmadan yaklaşık 20 saat aç ve susuz kalmaktadır. Böyle bir durumda kan şekeri günün daha erken saatlerinde düşer ve kişi çok acıkır. Bu nedenle mutlaka sahura kalkılmalı ve uzun süre tokluk hissi verecek besinler tercih edilmelidir.

Sahurda mutlaka süt ve süt ürünleri tüketin

Pek çok kişi iftardan kalan yemeği uygun bir şekilde muhafaza edilerek sahurda da tüketmektedir. Ancak sahuru erken yapılan bir kahvaltı olarak görmek, yemek yerine; süt, yumurta, peynir gibi alternatiflerden oluşan klasik bir kahvaltı yapılması çok daha sağlıklı olacaktır. Çünkü sahurda gün boyu tok tutacak, kan şekeri kontrolü sağlayacak, protein içeriği yüksek besinlerden oluşan bir menü planlamak oruç tutmayı kolaylaştıracaktır.

Haberin Devamı

Süt, uzun süre tok kalmanıza yardımcı oluyor

Protein değeri yüksek olduğu olan sütün midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdiği ve insanı 5 saat boyunca tok tuttuğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Açlık durumunda enerji ihtiyacı öncelikle kan şekeri glikoz, ardından da karaciğer ve kaslarda bulunan glikojen depolarından karşılanmaktadır. Sütün içerisinde bulunan laktoz isimli karbonhidrat, kan şekerini dengelemeye, kaybedilen glikojen depolarını desteklemeye ve vücudun enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Bu nedenle sahurda mutlaka bir bardak süt içilmelidir.

Sıvı ve enerji ihtiyacınızı karşılar

Sıcak yaz günlerine denk gelen ramazan döneminde sıvı tüketimi konusuna özen gösterilmelidir. Süt aynı zamanda sıvı ve enerji ihtiyacının karşılanmasına da destek olur.

İçermiş olduğu kalsiyum, fosfor, potasyum mineralleri, A ve B grubu vitaminleri ile vücudun gün içerisinde ihtiyaç duyacağı besin öğelerini karşılaması bakımından son derece önemli bir içecektir.

Tatlı ihtiyacınızı gidermek için sütlü tatlıları tercih edin

Şekerli besinlerin tüketilmesi ile birlikte günün erken saatlerinde kan şekeri düşer ve kişi acıkır. Buna rağmen gün boyu aç kalacağını düşünen bireyler tatlı yemekten kendilerini alamazlar. Tatlılar arasında en masum olanı ise sütlü tatlılardır. Sütlaç, güllaç, muhallebi, kazandibi gibi alternatifleri şerbetli olanlara tercih etmek gerekir. Hatta işin içine şekeri hiç karıştırmaksızın süt içmek ve yanında meyve yemek bu masum tatlılardan çok daha sağlıklı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları