“Pazartesi rejime başlarım” diyenlerden misiniz?

Daha kaç pazartesi geçecek sizce?

Haberin Devamı

Çoğu kişi, iştahını kontrol altına almakta zorlanır. Öncelikle “Bugün de istediklerimi yiyeyim, hafta başı rejime başlarım” psikolojisinden kurtulmak gerekir. Daha kaç pazartesi geçecek sizce? Bireyin yeterli, dengeli ve her şeyden önemlisi sağlıklı beslenme alışkanlığını yaşam biçimi haline getirmesi gerektiğine değinen Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse, iştahın nasıl kontrol altına alınabileceği hakkında önerilerde bulundu.

İştahı baskılamanın en kolay yolu kan şekerinde dalgalanma yaratan rafine şeker tüketiminden kaçınmak, posalı (lifli) yiyecekler tüketmek, yavaş yemek, bol su içmek, düzenli egzersiz yapmak, gün içerisinde sık aralıklarla ve azar azar beslenmektir.

Sebze ve meyveleri kabukları ile yiyin!

Posalı yiyeceklerin diyette artırılmasıyla, çiğneme ve dolayısıyla tükürük salgısının artışı, kolesistokinin hormonunun salgılanması ve besin alımının azalması söz konusudur. Posa içeriği en yüksek besin grubu; kuru fasulye, nohut, kuru barbunya, mercimek gibi kurubaklagillerdir. Bunları fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlar, kepeği ayrılmamış tahıl ürünleri, sebze ve meyveler izler. Soyulmadan yenilebilen sebze ve meyvelerin kabukları ile birlikte tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle kan lipitleri yüksek olanlar, şeker hastalığı riski taşıyanlar, kabızlıktan yakınanlar, kilo problemi yaşayanlar ve iştahını baskılayamayanlar haftada 1 - 2 kere kurubaklagil yemeği, kepekli tahıl ürünleri (beyaz ekmek yerine esmer ekmek, pirinç yerine bulgur), bol sebze ve meyve tüketmelidir. Ancak posanın vücutta faydalı etkiler gösterebilmesi için yanında mutlaka bol sıvı alınması gerekir.

Haberin Devamı

Böylelikle şeker, kolesterol ve tansiyonu dengeler, tokluk hissi verir, tuvalete çıkma sayısını ve miktarını artırarak kabızlığı, dolayısıyla kalın bağırsak kanserini önleyici etkiler gösterirler.

Rafine şekerden uzak durun!

Rafine şeker içeren besinler, kan şekerinde ani bir dalgalanmaya neden olurlar. Çok kısa sürede yükselen kan şekeri aynı hızda düşmeye başlar. Her çıkışın bir inişi vardır. İşin kötü tarafı, tatlı yenildikten bir süre sonra kan şekerinde ani değişiklik yaşanması tekrardan tatlı yeme isteği doğurur. Bu nedenle kimse bir parça tatlı yiyerek “dur” diyememektedir. Tatlı yenilecekse de iştahı baskılamak adına light olanların tüketimine önem verilmelidir.

Haberin Devamı

Spor ile kilo verin ve kilonuzu koruyun!

Spor ile birlikte salgılanan endorfin ve serotonin hormonunun kişiye mutluluk verdiği ve sporun iştahı baskılamaya yardımcı olduğu pek çok bilimsel çalışmada yer almaktadır. O nedenle düzenli olarak yapılacak egzersizle iştahı baskılamak, kilo vermek ve kaybedilen kiloları korumak mümkündür.

Başkalarına eşlik etmek yerine, kişinin kendisine ve diğer kişilere “hayır” diyebildiğini görmesi, öz güveninin yükselmesine yardımcı olacaktır. Gündelik yaşantıda çok seçici davranarak yenildiğine gerçekten değecek olan besinleri seçmek, kişiyi sık sık zararlı besinleri yemekten uzaklaştırır. Diğer yandan kişi zayıflama diyeti uyguluyorsa en azından bir kere olsun karşı koyamadığı bir besine “dur” demeli ki, sonrasında karşısına çıkacak diğer alternatifleri görünce canı onları hiç istemesin. 

Yazarın Tüm Yazıları