Keçi sütünün önemi

Keçi sütü ile gaz, şişkinlik ve hazımsızlığa son!

Haberin Devamı

Ülkemizde genelde inek sütü tercih edilse de, inek sütüne karşı vücudun gösterdiği hassasiyetler nedeni ile keçi sütü kullanımı da her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse de keçi sütünün bileşiminden ve sütün öneminden bahsetti.

Kilo yönetimi ve hastalıklardan koruyucu özellikleri olan süt için şunlar söylenebilir:

“Enerji sistemine yaptığı katkılar sayesinde kilo kontrolünde etkili olur. Vücudun tüm hücrelerinde enerji üretimine yardımcı olan riboflavinden zengin olan süt, besinlerin biyoyararlılığını artırır. 2 su bardağı süt, yetişkin bir bireyin riboflavinin gereksiniminin %70’ini karşılar. Aynı zamanda vücudun sıvı gereksiniminin karşılanmasında da çok iyi bir alternatiftir. Kan basıncının düzenlenmesi ve vücudun sıvı dengesinin sağlanmasında önemli rol üstlenen potasyumun %33’ünü, kalsiyumun ise %70’ini sağlayan sütün, günde 2 bardak kadar içilmesi vücut sağlığının korunması açısından önem taşır.”

Haberin Devamı

Süt, yeterli ve dengeli beslenmek için gerekli olan besin öğelerinin pek çoğunu içerir. Osteoporozun önlenmesinde etkili olan süt, aynı zamanda sindirim sistemini ve tansiyonu düzenleyici, kronik hastalıklara karşı koruyucu özelliklere sahiptir. Her gün içilen yeterli miktarda “light süt” kilonun da kontrol altında tutulmasına katkıda bulunur.

KEÇİ SÜTÜ İLE KENDİ YOĞURDUNUZU KENDİNİZ YAPMAYA NE DERSİNİZ? İŞTE SİZE SAĞLIKLI EV YOĞURDU TARİFİ!

Keçi sütünün bileşimi

Sütün ortalama %87’si su, %4,5’i karbonhidrat, %4,1’i yağ, %3,6’sı protein, %0,8’i de mineraldir. Bileşim öğelerinin miktarı hayvanın cinsine, mevsimlere ve beslenme şekline göre değişiklik gösterir.

Süt grubu besinlerin yağ ve kolesterol içeriği değişkenlik gösterir. Yağsız süt 0,5 veya daha az oranda yağ içerir. Etiketinde %1’lik süt, light süt veya düşük yağlı süt yazan ürünler, toplam süt miktarı üzerinden yağ içeriği %50 oranında azaltılmış süt anlamındadır. Etiketinde %2’lik süt yazan ve günümüzde yağı azaltılmış süt olarak bilinen sütün de yağ içeriği %25 azaltılmıştır. Tam süt %3.25 oranında yağ içerir.

Haberin Devamı

Yüzde olarak verilen değerler, kalori bazında toplam ağırlık üzerinden verilen yağ miktarlarıdır. Yağ içeriği azaltılmış olan süt ürünlerinde kolesterol içeriği de azdır. Yağ içeriğinden bağımsız olarak diğer besin öğelerinin - kalsiyum, protein, fosfor ve D vitaminini - içerikleri aynen sabit kalır. Keçi sütünde de yarım yağlı seçenekler söz konusudur.

Süt, vücut için gerekli olan kalsiyum ve riboflavinin en iyi kaynağıdır. Kemik ve diş sağlığı için gerekli olan kalsiyum, süt grubu besinler tüketilmeden sağlanamaz. Bu gruptaki besinler aynı zamanda protein, fosfor, potasyum, A ve D vitamininin iyi kaynağıdırlar. Süt proteininin kalitesi yüksektir ve yaklaşık %90’ı kullanılır. Proteini oluşturan aminoasitlerin bileşimi açısından bakıldığında süt proteinlerinde büyük kısmı “elzem aminoasit” olan yaklaşık 23 adet aminoasit yer almaktadır. Bu nedenle süt, biyolojik değeri bakımından yumurta proteinlerinden sonra gelen en değerli protein özelliğine sahiptir. Proteinler; hücre ve dokuların oluşmasını, büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücut kaslarının ve organlarının gelişimini sağlar, vücut dokularının yenilenmesinde rol oynar, çocukların beyin gelişiminde çok önemli görevlerde yer alır. 100 gr keçi sütünde 3,6 gr protein bulunur.

Haberin Devamı

Süt grubu besinlerde bulunan laktoz, doğada yüksek oranda sadece sütte bulunan enerji kaynağıdır. 100 gr keçi sütünde 4,5 gr karbonhidrat vardır. Laktozun yapısındaki galaktoz, beyin ve sinir hücrelerinin oluşumunda rol oynar. Laktoz, vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar. Bu nedenle kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde önemlidir. Laktozun hidrolizi sonucu oluşan laktik asit bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde yardımcıdır. Uygun ortam sağlayarak faydalı bakterileri geliştirir. Süt içme alışkanlığı olmayanlarda laktoz intoleransı (hafif mide bulantısı, karında gaz, hafif ishal, şişkinlik, hazımsızlık) görülebilir. Süt içmeye devam ettikçe sıkıntılar geçer. Ya da bu kişiler süt yerine fermente süt ürünleri tüketmelidir.

Haberin Devamı

Keçi sütünün de inek sütüne kıyasla son dönemlerde daha çok tercih edilmesinin sebepleri ise gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim problemlerine sebebiyet vermemesidir. 

Keçi sütünün önemi

Yazarın Tüm Yazıları