Hamile kalmak için cinsel ilişki sıklığı ne olmalı?

Hamile kalmak için zamanlama ve cinsel ilişki sıklığı çok önemlidir. İşte, anne olmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktalar…

Haberin Devamı

Hamile kalmak için zamanlama ve cinsel ilişki sıklığı çok önemlidir. İşte, anne olmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktalar…

Hamile kalmak için zamanlama çok önemlidir. İlişki sonrasında spermler 2 ya da 3 gün canlı kalabilirler. Ancak yumurta hücresi maksimum 24 saat canlı kalır. Bu sebeple, hamile kalabilme ihtimalini artırmak için, yumurtlama dönemi içerisinde, birden fazla sayıda cinsel ilişkiye girilmesi önemlidir. İlişkiye, yumurtlama döneminden 1 ya da 2 gün önce ve yumurtlama gününde girmek iyi fikir olabilir. Yumurtlamanın gerçekleşeceği zamanını net bir şekilde belirlemek çok mümkün değildir. Bu durum biraz da adet düzenine bağlıdır.

Eğer hamile kalmak istiyorsanız birkaç ay adet düzeninizi takip altına alın. Yumurtlama döneminin bazı belirtiler şöyledir;

Haberin Devamı
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Karnınızda hafif rahatsızlık hissi
  • Yumurta akı gibi sulu ve artmış vajinal akıntı
  • Bazal vücut ısısında hafif artış

ADET DÜZENSİZLİĞİ OLAN KADINLARDA YUMURTLAMA DÖNEMİ NASIL HESAPLANIR?

1 yıl içerisinde kadınların çoğu, genel olarak 12 kez adet dönemine girerler. Fakat bazı zamanlarda atlanan aylar, kanamanın gerçekleşmediği aylar olabilir. Sıkıntılar, ağır egzersizler, fazla kilo alma ya da fazla kilo verme sebebi ile bu durum olabilir. Adet kanama düzeni, ne kadar bozuk olursa yumurtlama zamanını da belirleyebilmek o kadar zor olur. Yumurtlama dönemini takip ederek, hangi dönemlerde hamile kalma ihtimalinizin yüksek olduğunu tahmin etmeniz kolaylaşır. Mesela, 1. ay 28 gün sonra kanamanız oldu, 2. ay 21, 3. ay ise, 32. Bir müddet, bu şekilde adet kanama aralıklarınızı bir yere not alın. En kısadan 17, en uzundan 11 çıkarın. Çıkan iki sayı arasındaki günler içerisinde, hamile olma ihtimaliniz yüksek demektir. Ancak, adetleriniz düzensiz ise ve 35 günden fazla aralıklar ile gerçekleşiyorsa, bu duruma sebep olacak polikistik over sendromu, yumurtalık yetmezliği, tiroid bozukluğu, aşırı zayıflık veya yüksek prolaktin düzeyi gibi sebepleri tespit edebilmek için uzman bir doktora gitmeniz gereklidir.

SADECE DENEMEK YETERLİ OLMAZ MI?

Böyle kafa karıştıran çeşitli hesaplar yapmanıza, vücut ısınızı her gün ölçmenize gerek yoktur. Üstelik, hamile kalabilmek için orgazm olmanıza da gerek yok. Haftada minimum 2 defa cinsel ilişkiye girmeniz, hamile kalabilmeniz için kafi olacaktır. Genel olarak kadında yaş ilerlediği zaman, doğurganlık özellikleri de minimum seviyelere iner. Bunun sebebi yalnızca yaşlılık değil, aynı zamanda yumurtalık miktarının da azalmadır. Bu sebepten 50 ya da 60’lı yaşlarda olan kadınların, genç bir kadının yumurtası ile hamile kalabilme şansları vardır. Kız çocukları, yumurtalıklarının içinde yaşamları süresince kullanacakları yumurtalar ile beraber doğarlar.

Haberin Devamı

HAMİLE KALMAK İÇİN DAHA İYİ CİNSEL İLİŞKİ POZİSYONU VAR MIDIR?

Hamile kalma şansını yükselten, özel bir cinsel pozisyon yoktur. Spermlerin rahim ağzında birikmesine yardımcı olan birtakım pozisyonları duymuşsunuzdur. Ama bunları destekleyen çalışmalar, günümüzde mevcut değildir. Önemli olan husus, uygun zaman içerisinde cinsel ilişkiye girilmesidir. Yumurtlama zamanından birkaç gün önce ve yumurtlama gününün içerisinde cinsel ilişkiye girmek, hamile kalmak için gayet yeterli olacaktır. Rahimde ortaya çıkan kasılmalar, spermin yumurtalık kanallarına doğru ilerlemesine destek olur. Bu durum, aynı yumurtlama dönemi içerisinde cinsel ilişki olmadan da, ağrısız kasılmaların istemsiz olarak gerçekleşmesine benzer.

Haberin Devamı

İLİŞKİDEN SONRA UZANMAK GEREKİR Mİ?

İlişkiden sonra yatar pozisyonda uzanmanın, hamilelik için kanıtlanmış herhangi bir ispatı yoktur. Fakat uygulanması zor olan bir olay değildir. İlişkinin tamamlanmasının ardından, 15 dakika yatar pozisyonda kalmak, vajinada daha çok oranda meninin durmasını sağlayacaktır. Her boşalma anında, menide milyonlarca sayıda sperm bulunduğundan dolayı, boşalmanın gerçekleşmesinin hemen ardından ayağa kalkıldığı anlarda dahi, vajinanızda pek çok sayıda sperm zaten mevcut olacaktır.

DOKTORA NE ZAMAN GİTMELİDİR?

1 yıl ya da daha fazla süredir, düzenli bir şekilde ve korunmasız olarak ilişkiye girip hamile kalmaya çalıştığınız halde başarılı olamıyorsanız ya da adet kanamalarınız düzensiz bir şekilde gerçekleşiyorsa doktora görünmeniz sizin için yararlı olacaktır. Her kadının hamile kalma süreci ile şansı, diğer kadınlara göre farklılık göstermektedir. Hamileliğin meydana gelmesini belirleyen, kadının yaşı, genel sağlık durumu, üreme organlarının çalışması ve cinsel ilişkiye ne zaman girildiği gibi çok sayıda faktör bulunmaktadır. Üreme dönemi içerisinde bulunan çiftlerin her siklüsteki hamile olma ihtimali %25’tir. İlk yılda gebe kalma oranı ise, daha fazla olarak %75-85 civarındadır. Bu da demek oluyor ki, sağlık durumunda herhangi bir sıkıntı olmadığı halde, hamile olamayan çiftler günümüzde hala mevcut demektir. 

Haberin Devamı

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

Yazarın Tüm Yazıları