Gebelikte ilk ultrason ne zaman yapılmalı?

İşte anne adaylarını yakından ilgilendiren sorunun cevabı!

Haberin Devamı

Ultrason, hamile muayenelerinin en önemli parçalarından biridir. Gebelik döneminde hiçbir problem yaşanmasa bile ara ara ultrasona girmek gerekebilir. Peki, bu dönemde ilk kez ultrasona ne zaman girilmelidir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Bülent Tıraş, anne adaylarını yakından ilgilendiren bu sorunun cevabını bizlerle paylaştı.

Adet gecikmesi olan ve gebelik testi pozitif çıkan hastalar bir hekime başvurmalıdırlar. Gebelikte anne adayı, eğer hamile olduğundan şüpheleniyorsa, ilk muayene doktor tarafından yapılmalıdır. Oluşan gebeliğin varlığından emin olmak için ultrasona bakılır. Yapılan ultrason ve tahliller sonrası gebeliğin var olduğuna dair kanaat getirilirse, daha sonraki aşamalara geçilir ve bebeğin canlılığı, kalp atışının olup olmadığı kontrol edilir. Hamileliğin ilk haftalarında bebeğin kalp atışları olmayabilir. Bunun için birkaç gün beklemek gerekebilir çünkü kalp atışları genellikle hamileliğin 5. veya 6. haftalarında oluşmaktadır.

Vajinal ultrason ile bebeğin canlılığı tespit edildikten sonra gebelik ile ilgili tahliller de incelenerek hamileliğin takibi yapılmalıdır.

HAFTA HAFTA GEBELİK

Yazarın Tüm Yazıları