Gebelikte el ve ayaklardaki şişlikler normal mi?

Hamilelik döneminde meydana gelen şişlik ve karıncalanmaların nedenleri…

Haberin Devamı

Hamilelik döneminde artan kan basıncı dolaşım sisteminin normalden daha fazla çalışmasına neden olur. Bu durum da ellerde ve ayaklarda şişliklerin oluşmasına yol açar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Bülent Tıraş, oluşan şişlik ve karıncalanmaların neden olduğunu, hangi aylarda daha sık görüldüğünü açıkladı.

Hamile bayanların çoğunun ortak noktası ellerde şişlik ve karıncalanma durumudur. Bu duruma, hamileliğin ilk dönemlerinde pek rastlanılmaz, ancak gebelik ilerledikçe ellerde görülen şişliklerde artışlar meydana gelir. 

Hamilelikte ellerde görülen karıncalanma ve şişliğin nedeni kimi zaman “Karpal Tünel Sendromu”na bağlı olabilmektedir. Bu sendrom, ilk olarak ellerde karıncalanma ile başlar ve devamında ödeme neden olabilir. Çoğu zaman yanma, ağrı ve sızlanma gibi yan etkilerini de gösterebilen “Karpal Tünel Sendromu” kişide gitgide güçsüzlük ve hissiyat kaybı yaratır. El bileğinde olan sinirlerin sıkışması ile ortaya çıkan bu rahatsızlık, sadece gebe kadınlarda değil herkeste görülebilir. 

GEBELİKTE ELLERDE ŞİŞLİK VE KARINCALANMA HANGİ AYLARDA GÖRÜLÜR?

Ellerde şişlik ve karıncalanma durumu, genelde gebeliğin 5. ayının sonlarına doğru görülür, ilerleyen aylarda da kendini ara ara hatırlatır. Nedeni ise bu dönemlerde kilo alımının biraz fala yaşanması ve vücudun su tutmasıdır. Hamile kadınların yaklaşık olarak % 20’sinde “Karpal Tünel Sendromu”na rastlanılır fakat doğum sonrasında anne normal hayatına döndüğünde sendrom da son bulur.

HAFTA HAFTA GEBELİK

Yazarın Tüm Yazıları