İsmail Şimşek
İsmail Şimşek
İsmail Şimşek

Romatoid artrit hastalığı gebeliğe engel mi?

Halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen bu durumun hamile kalmaya etkisi...

Haberin Devamı

Romatoid artrit hastalığının kadın doğurganlığı üzerine olan etkileri çok uzun yıllardan bu yana biliniyor. Romatoid artrit ve gebelik hakkında bildiğimiz 2 temel olay var. Bunlardan ilki, hastalığın şiddetinin genellikle gebelik süresince hafifliyor ve lohusalık döneminde artıyor olması. Her ne kadar lohusalık döneminde hastalığın alevlenme olasılığının yüksek olması hastalar için kötü bir haber gibi dursa da, normalinde bile sıkıntılı bir süreç olabilen gebeliğin romatoid artrit hastalarında ek bir sıkıntı yaratmayacağını bilmek gerekir.

Romatoid artrit hastalarında iyi bilinen diğer bir konu ise gebe kalma oranlarının sağlıklı bireylere göre bir miktar daha düşük olduğu ve bunun hastalık aktivitesi ile ilişkili olduğu. Bu noktada çocuk sahibi olmak isteyen bireyler, hastalıkları kontrol altına alınmadan bu isteklerini ertelemeliler. Böyle bir yaklaşım, bir süre çocuk sahibi olmayı geciktirse de hem gebe kalma hem de gebelik sürecini sorunsuz geçirme olasılıklarını artırmak bakımından oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

ROMATOİD ARTRİTLİ KADINLARINDA DÜŞÜK YAPMA OLASILIĞI

Hastalarımız tarafından bize sıkça yöneltilen sorulardan birisi de gebe kalmaları durumunda gebeliklerinin düşük gelişimi ile sonlanma riskinde bir artış olup olmadığı. Yakın zamanda Hollanda’lı araştırmacıların yürütmüş olduğu bir çalışma bu soruya daha net yanıtlar vermemizi sağladı. Bu çalışmanın sonuçlarına göre artık romatoid artritli hastaların gebe kalmaları durumunda, düşük riskinin artmamış olduğunu biliyoruz. Çalışma romatoid artrit hastalarının yaklaşık beşte birinde gebeliğin düşük ile sonuçlandığını göstermiş. Her ne kadar konuya bir miktar uzak olana bu oran yüksek gibi gelse de normal bireylerdeki gebeliklerin de benzer oranda düşük ile sonuçlandığını belirtmek isterim. Araştırmacılar aynı çalışmada gebelikleri düşük ile sonuçlanan hastaları takip etmeye devam etmişler. Bu anlamda araştırmanın en dikkat çekici sonucu, ilk takipte düşük gelişen ancak çocuk sahibi olma istekleri devam eden hastaların, bir yıl içinde hepsinin gebe kaldığı ve bu gebeliklerin hepsinin sağlıklı bebek dünyaya getirme ile sonuçlandığı.

Haberin Devamı

Sonuç olarak romatoid artritin sağlıklı bir bebek dünyaya getirerek annelik duygusunu tatmalarına engel bir hastalık olmadığını söyleyebiliriz.

İç Hastalıkları Uzmanı ve Romatoloji
Doç. Dr. İsmail Şimşek

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN