Paylaş
Bölgesel yağlanmaya karşı örnek beslenme
Kahvaltı:
Haftada 4 gün: 2 dilim esmer ekmek, 3 zeytin, sürülebilir light beyaz peynir, yeşil çay.
Haftada 2 gün: 1 ince dilim esmer ekmek, 3 zeytin, 2 kaşık çökelek ve 1 yumurtayla omlet, yeşil çay.
Haftada 1 gün: ½ esmer simit, 1 ceviz içi, 3 kaşık çok az yağlı omlet, domates, salatalık, biber, en çok 2-3 sap maydanoz, 1 tatlı kaşığı şekersiz ev marmelatı, yeşil çay.
Öğle yemeğinde aşağıdakilerin tamamını tüketebilirsiniz
1. 1 porsiyon susuz ve eğer içinde varsa mutlaka yağsız kıyma/kuşbaşı et bulunan ana yemek
2. Yanında 2 yemek kaşığı yoğurt/bununla yapılmış ayran/cacıktan biri ve
3. Salata yağsız ve içinde nar ekşisi yok, balzamik sirke, limon, baharat kullanılabilir.
4. 1 kepçe kaliteli çorba (pirinç, şehriye beyaz un içermeyen çorbalar) / 3 çorba kaşığı bulgur/ tadımlık 2 çatal sütlü/meyveli tatlıdan biri.
Günde 2 ara öğün için aşağıdakilerden birer satır seçebilirsiniz
1 cevizin içi ve 2 kuru erik
½ kahve fincanı kadar leblebi ve 2 kuru kayısı
½ kahve fincanı kadar leblebi ve 2 kuru erik
4 adet fındık ve 1 kuru erik
2 adet fındık ve 1 kuru erik ve 2 badem
200 ml ayran
200 ml süt
100 gr sade yoğurt ile birlikte 2 kuru erik/2 kuru kayısı/1 kividen biri (muz, karpuz, üzüm, incir, hurma gibi aşırı tatlı olduğunu fark ettiğiniz meyveler hariç)
Akşam yemekte iştah kontrolü, daha düşük kalori alımı için aşağıdaki sırayla yiyiniz
1 su bardağı su
1 kepçe kaliteli çorba
1 kase yoğurt
1 porsiyon yağsız susuz ana yemek (avuç içi kadar et veya 6 kaşık sebze/bakliyat)
1 ince dilim esmer ekmek
Bunlar ideal!
- Kaliteli çorbalar: Yeşil mercimek, kırmızı mercimek, sebze çorbası, ezogelin, yayla, düğün çorbaları, sebzeli mercimek ve yoğurtlu mantar çorbası gibi pirinç, şehriye beyaz un içermeyen çorbalar idealdir.
- Kek, kuru pasta, börek, hamur tatlıları, baklava için özel günleri beklemek gibi yeme içmeye dair prensipleriniz olsun. Çünkü bu gıdalar, sağlığınızı ve kilo durumunuzu “hayat boyu tehdit edecek, diyabet ve kanser riskini artırabilecektir.”
- Haftada 2 kez 120-150gr kırmızı et, 2 kez 300gr balık, 1 kez 200 gr tavuk yenilebilir.
- Bir öğün bitkisel diğer öğün hayvansal kaynaklı bir ana öğün tüketmeye çalışın.
- Gün boyu haşlanmış veya közlenmiş sebzeleri ve salatanızı yoğurdunuzla karıştırabilir, baharat, sirke, limon, limon suyu, soğan, sarımsak kullanabilirsiniz.
Paylaş