Geriİpek Kuşçu Ev peyniri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ev peyniri

“Süt uyuyunca” benim çocuklarla yaptığım bir atölyenin adı. Sütü mayalama tekniklerini öğretiyorum minik yaramazlara.Bu tanımlama, Sevgili Artun Ünsal’a aittir.

Malzemeler

• 1 litre süt

• 5 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı

“Süt uyuyunca” benim çocuklarla yaptığım bir atölyenin adı.

Sütü mayalama tekniklerini öğretiyorum minik yaramazlara.

Bu tanımlama, Sevgili Artun Ünsal’a aittir. Türkiye’nin peynirleri üzerine yazdığı o güzel kitabının adıdır aslında.

Süt mayalandığı zaman gerçekten uyumak istiyor.

Sanki güzellik uykusuna yatar gibidir mayalandığı zaman.

Bu bayram tatilinde uzun süredir aklımda olan sütün farklı mayalama tekniklerini denemek istiyorum

Dener denemez, sonuçları sizlerle de paylaşacağım .

Bugün ev peynirini anlatmak istiyorum size.

Belki bayramda kahvaltı sofranızda kendi yaptığınız, çeşnilendirdiğiniz peyniri sunmak istersiniz sevdiklerinize.

Üstüne de nazar değmesin diye biraz çörekotu ile sunarsınız tıpkı eskilerde yapıldığı gibi.

Peki, ev peyiri için ne gerekli bize?

Bir litre günlük süt, 5 yemek kaşığı kadar limon suyu yeterli .

Sütü kaynayana değin ısıtın. Limon suyunu sıkın. Karıştırın.

Ocaktan alın. Üzerini mutfak bezi ile sıkıca kapatın.

2 -2,5 saat sonra tülbentten süzün. Suyunu atmayın sakın. O gün yaptığınız ekmeğe ya da yemeklere katın.

İster tuzlayıp ,ister balla karıştırıp ve sevdiğiniz baharat ve eklemelerle peynirinizin tasarımını oluşturun.

Sonrası, taze güzel kızarmış bir ekmek ve üstüne kendi imalatınız peynirden yerleştirerek tadına bakmaya kalıyor.

Eminim, nefis ve çok özel bir tadı olacak.

Çünkü o sizin peyniriniz.

İyi bayramlar 

Sevgiler...

False