İlkiz Özcan Sönmez
İlkiz Özcan Sönmez
İlkiz Özcan Sönmez

Anaokulu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuğunuzu bir anaokuluna göndermeye karar verdiniz. Peki, seçimi nasıl yapacaksınız?

Haberin Devamı

Okul öncesi eğitim; çocuğun zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimi için çok önemli. Anaokulları, çocukların okula gitme fikrine alışmasına, kendi yaşıtları ile sosyalleşebilmesine, kendini ifade edebilmesine, öz güven gelişimine ve kendi kendini kontrol edebilme becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.

[fotogaleri=196]

Çocuğunuzu bir anaokuluna göndermeye karar verdiniz. Peki, seçimi nasıl yapacaksınız?

Çocuğunuzun gideceği okulu araştırmaya başlamadan önce, anne ve baba olarak beklentilerinizi ayrı birer kağıda maddeler halinde yazmaya çalışın (listede çocuğunuzun ilgi alanlarına da yer verin). Daha sonra listelerinizi karşılaştırın ve bu listelerden tek bir liste oluşturmayı deneyin.

Anaokulu arayışında okulları karşılaştırmaya başlamadan önce, öncelikle bazı noktalara anne ve baba tarafından beraberce karar verilmesi gerekmektedir:

Haberin Devamı

“Anne baba çocukları için nasıl bir okul düşünüyor?

Devlet veya özel bir kurum mu, ilköğretime de orada devam edilebilecek mi, tam gün eğitim veren bir yer mi? vb.

Anne babanın o okulu tercih etmedeki öncelikleri nelerdir?

Eve yakın olması mı, yabancı dil eğitimi vermesi mi, bahçede oyun oynama imkanı sağlaması mı, öğlenleri uyku saatinin olması mı? vb.

Broşürlere aldanmayın. Okulu incelemek amacıyla, çalışma saatler içinde, mümkünse eşinizle beraber okula gidin ve orada en az yarım saat geçirin. Bu sırada sınıfları gezin, öğretmenlerle görüşme fırsatı yaratın. İlk gidişinizde çocuğunuzu okula götürmeyin. Önceden eşinizle hazırladığınız beklenti listenizi okula götürün, okul müdürü ile beklentilerinizi görüşün. Okulu incelerken şu başlıkları değerlendirin:

1- Eğitimci kadrosu: Öğretmenin eğitim ve tecrübesinin yeterli olması çocuk gelişimi için çok önemlidir. Farklı sanat branşları için de uzman kadroya sahip mi?

2- Çocuk sayısı: 2-3 yaş grubu için, bir öğretmene en fazla 5-6 öğrenci, daha büyük gruplar için bir öğretmene en fazla 10-12 öğrenci düşüyor mu?

Çok gürültülü ve kalabalık bir okul çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Haberin Devamı

3- Öğretmen - çocuk ilişkisi: Çocukların başında her zaman bir öğretmen var mı? Öğretmen, çocukları seviyor, onlarla olmaktan mutlu görünüyor mu? Şefkatli ve güleryüzlü mü? Konuşurken onlarla aynı seviyeye iniyor mu? Çocuklar öğretmenle birlikteyken neşeli görünüyor mu?

Öğretmen, çocukların duygularını ifade etmelerine izin veriyor, teke tek zaman geçirebiliyor, soru sormalarını, fikirlerini söylemelerini, öneri getirmelerini destekliyor mu?

4- Eğitim yaklaşımı: Zihinsel, duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimi destekliyor mu?

Her yaş grubuna yönelik ayrı ve amaca uygun bir eğitim programının olması gereklidir. Çocukların ders dışında çeşitli etkinliklere katılmaları sağlıklı gelişimleri için çok önemlidir. Bu etkinlikler drama, müzik, oyun, dans, sanat, kitaplar, doğa, su oyunları ile farklı türden mi seçiliyor?

Haberin Devamı

5- Ölçme-değerlendirme-geliştirme sistemi: Okullarda ölçme-değerlendirme-geliştirme sistemi kullanılıyor mu? Okul tarafından ailelere düzenli ve yeterli değerlendirme ve geribildirim var mı? Aile ve okul işbirliği son derece önemlidir. Bu geri bildirimlerde pedagog desteği alınıyor mu?

6- Fiziksel Koşullar: Eve yakın mı? Okul bahçesi, spor salonu, eğitim araç ve gereçleri, her yaş grubuna özel ve yeterli mi? Çocuğunuzun yolda geçireceği süre ne kadar?

7- Beslenme - Sağlık – Güvenlik: Hijyen ve temizliğe yeterince özen gösteriliyor mu? Beslenme düzeni beslenme uzmanı tarafından mı hazırlanıyor? Okulda Sağlık uzmanları var mı? Acil bir durum yaşandığında neler yapılıyor?

Haberin Devamı

Çocuğunuz ve aileniz için çok önemli olan okula bu ilk adımda yaşamınıza mutluluk ve sevgi getirecek bir seçim ve okul yaşamına rahat, sorunsuz bir geçiş dilerim.