İlkim Öz
İlkim Öz
İlkim Öz

Vücudunu çirkin bulanların hastalığı: “Dismorfofobi”

Kaşınıza, burnunuza ya da kilonuza mı takıntılısınız?

Haberin Devamı

Kaşınıza, burnunuza ya da kilonuza mı takıntılısınız? Aynalara bakmak size mutluluk yerine acı mı veriyor? Herkes size “güzelsin” derken, siz kendinizi dünyanın en çirkin insanı olarak mı görüyorsunuz? Estetik ameliyatlar rüyalarınızı süslerken, belki de estetik yaptırdığınız burnunuzu ya da dudağınızı hiç beğenmiyor ve defalarca yeniden yaptırıyorsunuz. Üzerinize çöken mutsuzluk bir türlü sizden ayrılmıyor mu? İşte, tüm bunların nedeni “dismorfofobi” olabilir!

BURNUM... KAŞIM... DUDAĞIM...

Her insanın özellikle de kadınların tutkusudur güzel olmak. Kadınlar güzel olmak ister, seksi ve alımlı görünmeyi arzu ederler. Ancak bazı kadınların bu tutkuları o kadar aşırıdır ki kadının hayatının merkezinde sadece “güzel” olmak vardır. Bir süre sonra “takıntı” haline gelen bu konu, kadının ya da genç kızın psikolojisini tehdit etmeye başlar. Kaşından, gözkapağından, burnundan, dudağından, göğüslerinden, kalçalarından derken müthiş bir kendine yabancılaşma başlar.

Haberin Devamı

Sorunun temelini oluşturan öz güven eksikliği, kendini fiziksel olarak beğenmeme şeklinde gösterir. Dismorfofobi denilen bu psikolojik rahatsızlık, ne kişinin kendisi ne de çevresi tarafından ilk başlarda anlaşılmaz.

Vücudunu çirkin bulanların hastalığı: “Dismorfofobi”

DİSMORFOFOBİK KİMDİR?

Ergenlik döneminde sinyallerini veren dismorfofobi, kişinin herhangi bir uzvuna takıntı geliştirmesiyle başlar. Genellikle, burun, gözler, yüz şekli, kulaklar, dudaklarla başlayan takıntılara göğüsler, kalçalar, bacaklar eklenir. Dismorfofobisi olan insanlar, estetisyen estetisyen gezerler. Operasyonla düzelttikleri organlarını beğenmez ve yeniden yaptırırlar. Fiziksel görünümlerine olan takıntıları o kadar fazladır ki, aynaların karşısından ayrılmadıkları gibi aynada kesinlikle kendilerini çirkin görürler. Yakınlarına sürekli olarak, çirkin olduklarından yakınırlar. Onlara “Ne kadar güzelsin” dediğinizde, sinirlenirler ve anlaşılamamaktan şikayet ederler. Bazı dismorfofobi vakaları, ne yazık ki intiharla sonuçlanabilir. Bu kişilerin mutlaka psikolojik yardım almaları gereklidir.

Haberin Devamı

DİSMORFOFOBİ NEDEN OLUR?

Daha çok kadınlarda görülen bu rahatsızlığın temeli, çocukluk yıllarında yatar. Özellikle babalarından onay görmemiş kız çocukları, aile içi huzursuzluklar, mutsuz ev ortamı gibi faktörlerin bu rahatsızlığı tetiklediği biliniyor. Öz güveni ve kişisel gelişimi yeterince gelişmemiş kadınlar, sadece fiziksel güzellikleriyle var olacaklarını sandıklarından bu rahatsızlığın tuzağına düşer.

Vücudunu çirkin bulanların hastalığı: “Dismorfofobi”

FİZİKSEL GÜZELLİK ÖNEMLİ AMA…

Fiziksel güzelliğiniz tabii ki önemli ama hayatımızın merkezinde sadece saçımız, burnumuz, dış güzelliğimiz olmamalı. Öz güvenimizi, fiziksel güzelliğimiz ve bakımımızla olduğu kadar yeteneklerimiz, sosyalliğimiz, mesleki başarılarımız, ilişkilerimizdeki mutluluğumuz ve kişisel gelişimlerimizle de beslemeliyiz. Çevremizdeki kişiler salt bizim fiziksel güzelliğimizden değil, kişilik özelliklerimizden de haz duyarlar.

Haberin Devamı

Unutmayın, hiç kimse mükemmel değildir! Hayatta mükemmelliği arasanız yorulursunuz. Siz en iyisi mutluluğun peşinden gidin ve kendinizi kusurlarınızla da sevmeyi öğrenin.

Evlilik ve Aile Danışmanı & Psikolog
İlkim Öz

 [fotogaleri=1705]